10.6 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateUn salariu pe intretinere

Un salariu pe intretinere

Municipalitatea din Calafat nu a instalat nici un gigacalorimetru in blocurile de locuinte

Facturile la apa si energie termica din ultimele trei luni au fost mai mari decit in tot anul 2003.

In Calafat, ca in majoritatea oraselor tarii, facturile din ce in ce mai mari la intretinere i-au determinat pe locuitori sa se debranseze. Cei mai multi au optat pentru varianta debransarii partiale prin inchiderea caloriferelor din incaperile mai putin folosite. Chiar si asa, locatarii tot s-au trezit arsi la buzunare, ajungind sa plateasca la apa si termoficare echivalentul salariului minim.

Nemultumirea oamenilor este cu atit mai mare cu cit trebuie sa plateasca si pierderile din retea. „Contorizarea a inceput din 2002, iar in Calafat nu s-a montat pina acum nici macar un gigacalorimetru pe cheltuiala Termoficarii, asa cum s-a intimplat in alte orase din tara. Nu inteleg de ce primaria nu se implica. Se considera oare ca sintem mai prosti?“, a declarat Vasile Adelica, presedinte de asociatie.

Doua treimi din pretul gigacaloriei este subventionat

Conducerea primariei considera insa ca preturile sint rezonabile, avind in vedere ca in Calafat se ofera apa potabila nonstop, iar gigacaloria este subventionata. „Calafatul este printre putinele orase care pot asigura apa 24 de ore din 24. In ceea ce priveste caldura, locatarii nu platesc decit pretul de referinta, stabilit la nivel national, de 800.000 de lei pe gigacalorie. Se stie ca in orasul nostru pretul agentului termic a fost de 3,4 milioane de lei. In urma lucrarilor de reabilitare, s-a ajuns ca pina in prezent pretul sa scada la 2,4 milioane de lei, din care doua treimi este subventionat“, a declarat viceprimarul Florian Toader, care a recunoscut totodata ca inregistrarea consumului se face in punctul termic, motiv pentru care asociatiile de locatari trebuie sa plateasca si pierderile din retea. Viceprimarul a spus insa ca in Calafat nu exista o hotarire a consiliului local care sa prevada montarea de gigacalorimetre pe scara blocului, pe cheltuiala Termoficarii, motiv pentru care problema este a asociatiilor de locatari. Chiar si asa, viceprimarul Calafatului a promis ca se are in vedere si montarea de calorimetre la fiecare scara de bloc.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS