21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePrimaria Craiova face cadou terenuri fratilor Mihailescu

Primaria Craiova face cadou terenuri fratilor Mihailescu

• SC EXTENSIV, societatea patronata de fratii Mihailescu, are proces cu TCIF pentru baza sportiva din Parcul „Romanescu“ • Cu toate acestea, consiliul local a votat joi ca firma EXTENSIV sa concesioneze, in calitate de proprietar al stadionului, 8.240 de metri patrati din terenul vecin arenei, pentru construirea unui „complex sportiv“ • Unii consilieri nici nu si-au dat seama ce au votat

SC EXTENSIV COM SRL, societatea fratilor Eugen si Nicu Mihailescu, a depus in aceasta luna o cerere pentru concesionarea de la primaria craioveana a unei suprafete de 8.240 de metri patrati de teren, situat in apropierea stadionului din Parcul „Romanescu“, pe care in prezent evolueaza echipa de fotbal FC Craiova. Societatea isi motiva cererea prin aceea ca doreste sa construiasca in zona un complex sportiv pentru fotbalisti. De ce concesiune directa si nu vinzare prin licitatie? Referatul de specialitate intocmit de functionarii din primarie motiveaza alegerea concesiunii pe 49 de ani prin aceea ca, potrivit unor texte de lege (Legea 401 si Legea 453), SC EXTENSIV, care este proprietarul bazei sportive din Parcul „Romanescu“, are dreptul sa ceara concesionarea unui teren invecinat, mai ales daca vrea sa construiasca un complex de utilitati la stadion.

Primaria are motivatii „legale“

Chiar in timpul sedintei, consilierilor municipali craioveni li s-au distribuit la dosar doua materiale incendiare referitoare la punctul privind concesionarea terenului in cauza catre SC EXTENSIV COM SRL, materiale care nu au beneficiat de atentia care s-ar fi cuvenit. In aceste documente, consiliului local i se facea cunoscut ca societatea in cauza se afla in disputa pe complexul sportiv din Parcul „Romanescu“ cu SC TCIF SA, litigiul aflindu-se inca pe rolul instantelor de judecata. Lucrul ar pune serios in discutie motivatia legala a proiectului de hotarire intocmit de primarie. Numai proprietarul are voie, conform primariei, sa ceara concesionarea directa a unui teren invecinat. Cu toate acestea insa, putini consilieri s-au sinchisit sa discute aspectul. Unul dintre cei mai puternici contestatari ai proiectului, in forma prezentata la sedinta de joi, a fost consilierul PSD Emil Stefirta, care a precizat: „Cerem executivului sa retraga acest punct de pe ordinea de zi, deoarece nu are executata nici ridicare topografica si nici plan urbanistic de detaliu. In plus, nu stim exact ce se va face aici, ba hotel, ba post TV. Ne trebuie un ragaz sa analizam cazul, deoarece cu putin timp inainte ne-a sosit un act privitor la un litigiu existent intre aceasta societate si TCIF“.

De-a baba-oarba cu documentele din dosarele sedintei

Dupa mai multe opinii pro si contra, proiectul a ramas totusi pe ordinea de zi, insa spiritele s-au incins atunci cind s-a trecut la vot, mai multi consilieri criticind graba de a aproba concesiunea. „Au aparut doua materiale controversate la dosar, unul in care TCIF sustine ca EXTENSIV nu este proprietarul bazei sportive, altul in care EXTENSIV reclama contrariul. Nu ar fi nici un impediment daca am amina proiectul o luna“, a spus consilierul Gheorghe Unguru. „Eu felicit executivul ca mai pune de-o mica afacere, de-o susanea. Primaria a cumparat teren pentru locuintele ANL, pentru veteranii de razboi n-avem, dar pe-asta il concesionam pe 49 de ani“, a spus consilierul Florin Stanescu. In ciuda multor aspecte bizare ale afacerii, proiectul a fost votat, cu 24 de voturi pentru, trei abtineri si doua voturi impotriva. Abia a doua zi, unii dintre consilieri au aflat ca adresele trimise de cele doua societati trebuia sa se afle in dosarul de sedinta pentru a fi studiate. „Nu am avut asa ceva in dosar“, sustine consilierul PRM Constantin Baduca. „Parca s-au impartit inainte de sedinta“, isi aminteste alt consilier PRM, Dumitru Dolea. Personalul din primarie responsabil cu intocmirea dosarelor sustine ca materialele nu s-au putut anexa deoarece au sosit foarte tirziu. „Le-am impartit inainte deoarece societatea TCIF ne-a trimis adresa dupa ce a aflat din presa ca primaria doreste sa concesioneze acea suprafata catre SC EXTENSIV“, s-a scuzat Rodica Tenea, sefa compartimentului de administratie publica locala.

TCIF si SC EXTENSIV se acuza reciproc

Pentru ca alesii locali nu s-au deranjat sa studieze cu atentie actele sosite in ultimul moment, ne permitem sa le facem un servicu, prezentindu-le un rezumat al acestora. Prima dintre adrese, trimisa de avocatul care reprezinta SC TCIF, spune ca, de fapt, baza sportiva nu apartine firmei EXTENSIV, pentru ca aceasta nu si-a achitat toate ratele contractuale catre TCIF. „SC EXTENSIV COM SRL nu a achitat integral pretul, conditii in care aceasta nu este proprietara terenului si a constructiilor, caz in care nu se poate prevala de calitatea de proprietar si nici CL nu poate avea in vedere ca argument pentru concesionare faptul ca este proprietara terenului mentionat. Mai mult, pe rolul Tribunalului Dolj se afla o cerere de rezolutiune a contractului de vinzare-cumparare nr.932/1998 (dosarul nr. 390/COM/2004)“, se spune in actul respectiv. Potrivit contractului de vinzare-cumparare, SC EXTENSIV a cumparat baza sportiva in 1998, la pretul de 976.000 de dolari, pe care se obliga sa-i plateasca in rate, pe parcursul a trei ani. Contractul se rezolutiona in cazul in care firma cumparatoare nu achita trei rate consecutiv. Mai mult, firma de avocati care reprezinta interesele TCIF spune ca, din datele pe care le detine, suprafata de teren pe care CL vrea s-o concesioneze ar apartine tot societatii TCIF.

Procesul-verbal de predare-primire, antedatat?

In contrapartida, SC EXTENSIV a trimis si ea o adresa catre consiliul local, in care spune ca, de fapt, litigiul comercial aflat pe rol priveste o diferenta de 2.754 de metri patrati intre suprafata inscrisa in actul de vinzare-cumparare (42.395 metri patrati) si cea care a rezultat in urma masuratorilor din documentatia cadastrala (39.641 metri patrati). TCIF este acuzata de rea-vointa in derularea contractului de vinzare-cumparare, deoarece a solicitat Extensivului si plata diferentei mentionate. Societatea anexeaza si procesul-verbal de predare-primire a terenului, fara cei 2.754 metri patrati, a caror valoare a fost stabilita la 51.967 de dolari, societatile cazind de acord ca suma sa se diminueze din obligatiile contractuale de plata ale SC EXTENSIV.

Actul, incheiat pe 10 decembrie 1999, poarta semnatura fostului director general de la TCIF, Dumitru Apostol. Cum avea la acea data societatea TCIF la numarul de fax inscris in document un prefix de judet (0251/429929) ce a intrat in vigoare abia in anul 2002 este de competenta instantelor de judecata sa stabileasca.

Consilierii recidiveaza substituindu-se instantelor judecatoresti

Pe linga toata aceasta poveste, cert este ca alesii locali din consiliu au nimerit in mijlocul unui nou scandal. Cui apartine, de fapt, baza sportiva, societatii EXTENSIV sau societatii TCIF? Fara sa astepte o decizie a justitiei, consilierii au votat pentru concesionarea suprafetei cerute catre SC EXTENSIV, cu toate ca avocatul TCIF, Lucian Sauleanu, a depus deja la sectia comerciala a Tribunalului Dolj o cerere de sechestru asiguratoriu asupra bazei sportive, pe care EXTENSIV sustine ca o detine in proprietate. Daca terenul nu apartine societatii EXTENSIV, atunci consilierii au calcat din nou pe linga lege in privinta cadorisirii unor firme cu terenuri in municipiu. „Ar fi trebuit sa asteptam ca intii sa se pronunte justitia si apoi sa hotarim, ca sa nu fim nevoiti sa ne schimbam decizia“, a concluzionat consilierul Stefirta, convins ca „afacerea“ EXTENSIV-primarie nu miroase deloc bine.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS