27.3 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateNemultumirile ceferistilor dau in clocot

Nemultumirile ceferistilor dau in clocot

• Dupa greva de avertisment de luni urmeaza greva generala • Sindicatele din Caile Ferate cer o crestere salariala de 12%, iar patronatul ofera 3% • 55 de trenuri de calatori si 23 de trenuri de marfa vor stationa luni, timp de doua ore • 95% dintre feroviari participa la greva de avertisment • Guvernul este acuzat ca transfera gratuit active din patrimoniul Cailor Ferate in avantajul unei firme private

Patru federatii sindicale din unitatile de cale ferata din cadrul regionalei CFR Craiova vor intra luni in greva de avertisment, intre orele 7.00- 9.00.

La conferinta de presa organizata de liderii de sindicat din Regionala, presedintele Uniunii Teritoriale a Sindicatelor Miscare-Comerciala din Regionala Craiova, Gheorghe Fratica, a declarat: „Incepind cu 1 februarie 2004, toti salariatii din sistemul cailor ferate lucreaza fara contract colectiv de munca. Incercarile sindicatelor de a negocia un nou contract de munca avind la baza patru revendicari s-au lovit de refuzul administratiei. Am cerut o marire cu 12% a salariilor nu pentru ca ni s-a nazarit noua, ci pentru ca administratia semnase un acord in care recunostea ca salariul minim pe economie la calea ferata este de 100 de euro. Noi nu vrem decit sa-si respecte propriile angajamente cu care se lauda la Uniunea Europeana. Pentru prima data, greva din CFR este perfect legala pentru ca am parcurs toate etapele impuse de lege. Nu ne cramponam si nu vrem sa facem politica, dar majorarea cu 12% a salariilor, acordarea tichetelor de masa, renuntarea la concedierile colective si imbunatatirea conditiilor de munca sint puncte pe care patronatul nici nu a vrut sa le discute. Ne-au oferit in batjocura o crestere cu 3% a salariului brut“.

55 de trenuri de calatori si 23 de marfa vor stationa

Luni, in cele doua ore de greva de avertisment, in Regionala Craiova vor stationa 55 de trenuri de calatori si 23 de trenuri de marfa. 95% din salariatii cailor ferate vor participa la greva. 5% dintre salariatii ale caror semnaturi nu se regasesc pe listele de consultare sint fie in concedii de odihna, fie in concedii medicale. Singurul salariat al Regionalei care si-a exprimat in scris dezacordul cu greva de avertisment este sotia viceprimarului Craiovei, Mihai Dragu. Liderii de sindicat, prezenti ieri la conferinta de presa, au declarat ca salariatii CFR ocupa locul 46 intr-un clasament al salariilor din economia romaneasca. Ei sustin ca un impiegat de miscare are un salariu de 6,5 milioane de lei, iar un mecanic de locomotiva- 8,2 milioane de lei, in conditiile in care isi asuma siguranta circulatiei trenurilor de calatori si de marfuri.

Guvernul a facut cadou sute de vagoane unei societati nou-infiintate, care va fi privatizata

Gheorghe Kessler, liderul mecanicilor de locomotiva din Regionala Craiova, acuza guvernul ca face cadouri costisitoare din patrimoniul cailor ferate.

„Prin HG 103/2004 s-au facut cadou societatii comerciale nou-infiintate <<Complexul Energetic Turceni>> 520 de vagoane, cinci locomotive electrice, o locomotiva Diesel, revizia de vagoane din statia CF Turceni, doua linii de reparat vagoane, o drezina pantograf pentru revizie la linia de contact, halta de miscare Borascu, remiza de locomotive din statia Turceni cu cladirea si dotarile aferente, sase linii de manevra de 750 m fiecare, linia de cale ferata Turceni-Dragotesti de 29 km si multe alte active“, a spus Kessler, dezamagit ca toate acestea au fost desprinse din Compania de marfa fara consultarea prealabila a sindicatelor.

Micsorarea patrimoniului unitatilor CF, prin cedari gratuite catre companii, in vederea unei privatizari ulterioare, nu duce la nimic bun, sustin liderii sindicali ai Regionalei Craiova. Pina cind se vor lamuri toate banuielile ce plutesc asupra unitatilor CF din intreaga tara, pe 18 martie, instanta de judecata va trebui sa decida cine are dreptate intre patronatul Cailor Ferate si sindicate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS