11.2 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateHurezani, codasa la retrocedarea padurilor

Hurezani, codasa la retrocedarea padurilor

Iarna i-a facut pe localnicii din Hurezani sa scoata bani din buzunare pentru a cumpara lemne de foc, desi majoritatea au paduri mostenite de la parinti si bunici. Padurile nu au ajuns insa la oameni pentru ca localitatea este pe ultimul loc in judet in ceea ce priveste punerea in posesie. Localnicii se pling insa ca toata iarna s-au taiat copaci din padurile lor si s-a creat un adevarat sistem de vinzare, care dubleaza pretul lemnului.

„Se taie incontinuu, iar cind ne-or da padurile o sa ne trezim ca mai avem doar niste buturugi. Am fost opt frati si am avut 20 de hectare de padure, dar nu am primit nimic inapoi. Am fost nevoit sa cumpar lemne ca sa ma incalzesc. Se vinde cu un milion de lei un metru cub. Pretul cu care pleaca din padure e mai mic, mai putin de jumatate, dar mai pun si cei care taie, si cei care transporta. Sint multi care au tractoare, cara lemne si le vind prin sat“, a spus Gheorghe Tudor, unul dintre localnici.

Comuna are 687 de hectare de padure

Primarul din Hurezani recunoaste ca a ramas in urma cu punerea in posesie a padurilor, dar spune ca de vina sint chiar oamenii, care nu se inteleg asupra amplasamentelor.

„Au fost validate in comisia judeteana 687 de hectare de padure, care urmeaza sa fie impartite intre 535 de proprietari. Oamenii nu si-au primit padurea pentru ca o vor pe vechiul amplasament, ceea ce este foarte greu. In ceea ce priveste taierile, stiu ca legea prevede ca ele sa fie sistate pina la punerea fizica in posesie a padurilor pentru ca, deocamdata, noi le avem doar pe hirtie“, a spus primarul Gheorghe Cirstea. Conducerea Ocolului Silvic Hurezani a precizat ca lemnele care au fost taiate si vindute nu au fost luate din padurile care urmeaza sa fie retrocedate.

„Sint oameni care se mai pling ca au paduri si ca se taie lemne de la ei, dar nu pot dovedi cu acte ca sint proprietarii acelor paduri care acum apartin Ocolului Silvic“, a spus inginerul Cosmin Cizmaru. Acesta a precizat ca metrul cub de lemne pe care le-a vindut Ocolul Silvic costa 299.000 de lei si nu stie nimic de furturile pe care le sesizeaza localnicii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS