27.3 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCurtea bisericii din Pegeni, vinduta pentru cavourile celor bogati

Curtea bisericii din Pegeni, vinduta pentru cavourile celor bogati

Oamenii cu stare din satul Pegeni, comuna Hurezani-Gorj, isi pregatesc confortul de care vor sa se bucure si dupa moarte. Ei au inceput sa cumpere teren pentru cavouri, chiar in curtea bisericii, loc rezervat de obicei preotilor decedati si eroilor de razboi. Cei care au casele in apropierea bisericii si a viitoarelor morminte sint revoltati ca vor avea cadavre ingropate atit de aproape de ei.

Curtea bisericii din Pegeni este impartita in numeroase parcele pe care vor fi construite cavouri. Viitorii proprietari si-au marcat deja terenul prin bete infipte in pamint. Oamenii din sat spun ca pamintul a fost deja vindut vecinilor cu stare, care-si permit sa dea milioane bune pentru o bucata de pamint in curtea bisericii. Satenii sint nemultumiti ca nu i-a consultat nimeni atunci cind s-a decis vinzarea terenurilor.

„Preotul mi-a spus ca a primit o aprobare de la Craiova si nu este nimic ilegal. Se poarta de parca terenul din curtea bisericii ar fi proprietatea lui, nu a oamenilor din sat“, a spus Oprea Stefan, unul dintre localnicii care stau in apropierea bisericii.

Milioane bune pentru doi metri de pamint, in adincime

Batrinii din Pegeni povestesc ca niciodata curtea bisericii nu a fost folosita pe post de cimitir, mai ales ca in sat exista unul destul de incapator, unde s-au ingropat generatii intregi. Privilegiul de a fi ingropat linga biserica revine preotilor, ctitorilor de biserici si eroilor de razboi.

„Acum cine are bani se poate ingropa la usa bisericii. Am auzit ca sint patroni, oameni cu bani. Unii zic ca ar da doua milioane pentru terenul pentru un cavou, altii, 20 de milioane. Oamenii mai mint, dar eu zic ca nu-i bine sa se ingroape linga biserica oricine. Eu cind oi muri vreau sa ma duca in cimitir“, a spus Elena Ciobotea, de 80 de ani. Nemultumiti de ideea preotului, satenii care locuiesc linga biserica au semnat o sesizare adresata primariei, in care cer sprijin pentru a pune capat acestei initiative.

„Locuim in vecinatatea bisericii si va puteti inchipui ce mirosuri putem inhala in zilele de vara, din cavourile in care se vor depune cadavre“, se arata in sesizarea inaintata primarului. Acesta spune insa ca nu poate interveni in nici un fel in treburile bisericii si singurul care poate lua decizii este preotul. Desi a fost cautat la parohie si acasa, preotul Emilian Vladut nu a fost de gasit. Contactat telefonic, acesta cu greu a reusit sa lege citeva cuvinte din care nu se intelege ce se intimpla de fapt cu pamintul din curtea bisericii:

„Nu stiu, nu se vinde nimic! Oamenii daca vor pot sa ia, dar cu aprobare speciala“. Protopopul Ilie Dumitrescu de la Protoieria Tirgu Carbunesti a declarat ca exista oameni care au sponsorizat biserica din comuna si, din cite stie, acestia ar fi cei care au cerut pamint in curtea bisericii. „Administrarea cimitirului intra in sarcina preotului. Nu stiu daca exista aprobari pentru cei care au solicitat teren in curtea bisericii“, a declarat protopopul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS