17 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateGreva minerilor a fost declarata ilegala

Greva minerilor a fost declarata ilegala

Judecatorii Tribunalului Gorj au pronuntat sentinta, miercuri seara, dupa sapte ore de dezbatere. Greva generala declansata de mineri in urma cu sase zile a fost declarata ilegala. In aceste conditii, ortacii trebuie sa se intoarca la lucru, insa liderii de sindicat au declarat recurs si au continuat protestul. Ei s-au urcat in autobuze si au venit la Tirgu Jiu pentru a protesta. Minerii se pregatesc sa-si continue miercuri protestul in Capitala, unde sint anuntati peste 10.000 de ortaci.

Greva minerilor a fost declarata ilegala, dupa sapte ore de dezbateri, timp in care magistratii Tribunalului Gorj au audiat zece martori. Procesul a inceput miercuri, la ora 13, iar completul de judecata s-a pronuntat in jurul orei 20.00, cind magistratii au anuntat ca a fost admisa cererea Companiei Nationale a Lignitului Oltenia de renuntare la greva si inceperea lucrului in exploatarile miniere.

Seria marturiilor sub juramint a fost deschisa de directorul general al CNLO, Ion Vulpe, care a fost audiat mai mult de o ora. El a declarat ca, din punct de vedere al administratiei din minerit, contractul colectiv de munca poate fi incheiat incepind de ieri, cu conditia ca sindicatele sa accepte. De cealalta parte, sindicatele miniere au spus ca, daca nu se negociaza anexele din contract, cu care ei nu sint de acord, contractul nu poate fi operational.

Mai multi directori de la exploatarile miniere din Oltenia au depus marturie in fata judecatorilor si au declarat ca nu cunosc continutul anexelor invocate de sindicate si nici nu li s-a inaintat o copie a contractului colectiv de munca, pentru a fi incheiat. In cele trei anexe se face referire la salarii si la strategia de dezvoltare a mineritului.

Inregistrarea contractului colectiv de munca, facuta din ordin politic

In momentul depunerii la tribunal a actiunii judecatoresti, Uniunea Sindicatelor Miniere din Oltenia a constatat cu surprindere ca a fost facuta inregistrarea contractului colectiv de munca la Directia de Dialog, Familie si Solidaritatii Sociale Gorj.

In instanta de judecata a fost chemata reprezentanta acestei directiei, care a declarat ca oficialii CNLO au depus pentru inregistrare contractul si a observat ca anexele nu sint semnate de sindicate, dar un articol din regulament prevede ca, daca una dintre parti nu semneaza, acesta poate fi inregistrat, si ca s-a consultat cu sefii sai de la Bucuresti, care i-au spus sa demareze procedurile de inregistrare.

Reactia sindicatelor a fost vehementa, secretarul general al USMO, Ion Ruset, a adus la cunostinta judecatorilor ca inregistrarea contractului colectiv de munca s-a facut din ordin politic si ca a depus plingeri penale de abuz in serviciu impotriva angajatilor Directiei de Dialog, Familie si Solidaritatii Sociale Gorj.

Minerii au iesit din nou in strada

Nemultumiti de sentinta pronuntata de judecatorul Stelian Ulmet, de la Tribunalul Gorj, ieri-dimineata minerii au iesit din nou in strada. Peste 1.000 de ortaci s-au adunat in fata Uniunii Sindicatelor Miniere din Oltenia si au organizat un miting spontan. Sindicatele au solicitat o comisie de negociere. Timp de patru ore, minerii au asteptat in ploaie ca administratia sa vina la negocieri. In timp ce asteptau, ortacii au scandat din nou impotriva liderului PSD Gorj, Nicolae Mischie.

Presedintele USMO, Marin Condescu, i-a linistit pe manifestanti, spunindu-le ca Mischie e prea mic si oricum nu va mai fi in iunie in acest post. Dupa ce directorul general al CNLO, Ion Vulpe, a venit la sindicate, acesta a spus ca din comisie trebuia sa faca parte si directorii din exploatarile miniere. Minerii au acuzat administratia ca isi bate joc de ei, tinindu-i in strada. In acelasi timp, ortacii au adus acuze si judecatorului care a declarat greva ilegala, sustinind ca acesta nu si-a motivat hotarirea.

CNLO a anuntat reluarea programului de lucru

In timp ce ortacii cereau demisia lui Ion Vulpe de la conducerea companiei, acesta anunta printr-un comunicat de presa ca CNLO a luat masuri pentru reluarea imediata a programului normal de lucru. „Facem apel la intelegerea salariatilor si confirmam faptul ca asupra nici unui salariat nu vor fi luate masuri disciplinare ca urmare a declansarii grevei generale, din partea CNLO existind disponibilitatea permanenta de dialog“, se arata in comunicat, prin care se mai precizeaza si faptul ca incepind de ieri s-a reluat negocierea actelor aditionale la contractul individual de munca. La Inalta Curte de Casatie si Justitie, sindicatele au pierdut procesul prin care solicitau sa fie anulata hotarirea de guvern prin care se decidea desfiintarea CNLO. Presedintele USMO, Marin Condescu, a anuntat ca miercuri va fi organizat un miting de protest in Capitala, unde sint asteptati peste 10.000 de mineri si ca a obtinut aprobarea primarului Traian Basescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS