11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateGratuitati... cu plata...

Gratuitati… cu plata…

In ciuda numeroaselor aparitii, declaratii si promisiuni ale ministrului sanatatii si ale premierului guvernului, prin mass-media, potrivit carora s-au stabilit modalitatile de plata a medicamentelor, furnizorilor respectivi si se asigura in continuare onorarea retetelor gratuite si compensate, harababura de care scriam in Gazeta de Sud cu aproape un an in urma nu numai ca se perpetueaza, ba chiar se amplifica.

Avertismentul ministrului sanatatii dat farmaciilor care vor refuza eliberarea medicamentelor gratuite si compensate, ca-si vor pierde contractele cu casele de sanatate judetene – desi ne-a bucurat – pare formal, din moment ce se vede ca nici macar „n-a fost auzit“ de acestea. Bolnavii – cei mai multi virstnici – si mamele copiilor, cutreiera orasul in lung si-n lat si bat usile farmaciilor, in speranta obtinerii medicamentelor necesare, dar fara folos. Mai mult, cind se aude ca o anumita farmacie, indiferent cit ar fi de departata, onoreaza gratuitati, ca atunci cind se auzea pe vremea „epocii de aur“, ca la un anume magazin se vind „fratii Petreus“ sau „salam cu soia“.

Cele mai multe farmacii craiovene – printre care si cele mai mari: TreiF, Hepites, Belladona, Edera, Deo Elfarm s.a. – nu onoreaza gratuitati in acest inceput de an, deoarece au depasit plafonul acordat pentru anul trecut si nu-si pot recupera banii de la Casa Judeteana de Sanatate Dolj; alte citeva motiveaza ca l-au epuizat inca din primele zile ale celor doua luni scurse pina acum, fiind prea mic, dar credem ca majoritatea o fac din prudenta, potrivit proverbului: „Cine s-a fript cu supa sufla si-n iaurt“, desi contrar legii. Nici cele apartinind SC Farmaceutica Olfarm nu mai onoreaza deloc, desi in primele zile au facut-o precum „suratele“ lor privatizate, iar citeva dintre ele elibereaza numai gratuitati romanesti. Ar fi un lucru bun, deoarece ar contribui la dezvoltarea industriei farmaceutice autohtone, cu consecinte pozitive pe plan social si uman, daca ar exista corespondente in fabricatia romaneasca a medicamentelor prescrise de medicii specialisti, primari, cadre universitare, in functie de specificul si gravitatea bolilor, dar asa?

Citeva categorii sociale care si-au adus obolul la apararea tarii, la lupta impotriva dictaturii comuniste, supravietuitori ai puscariilor si lagarelor exterminarii, iar altii la victoria Revolutiei din Decembrie 1989 – veteranii de razboi, fostii detinuti politic si luptatori anticomunisti si revolutionarii – alaturi de copii – viitorul natiunii, si de altii, cu boli grave si handicap, ar trebui sa beneficieze, in baza unor anumite legi promulgate de parlamentul tarii sau a unor ordonante de guvern, de medicamente gratuite. In cea mai mare parte, insa, beneficiaza doar „pe hirtie“ de aceste gratuitati, din moment ce farmaciile nu le onoreaza retetele.

Sint unele farmacii – printre care Sensibilu, de pe Calea Bucuresti, recent deschisa, care, in ciuda amabilitatii tinerelor farmaciste, nu elibereaza anumite gratuitati, desi precizeaza ca sint inscrise in lista, deoarece unele fabrici romanesti producatoare nu accepta, pretinzind vinzarea lor la preturi integrale (dintre acestea amintim Fabrica Rozov).

E de mirare ca in Romania postdecembrista, astfel de legi sau de ordonante guvernamentale, elaborate de forurile cele mai inalte ale tarii, sint incalcate de asemenea intreprinderi producatoare si de catre farmacii. Este insa si mai grav ca sint anulate prin instructiuni si reglementari de ordin administrativ sau sint restrinse prin „listele“ de gratuitati ale medicamentelor de catre Ministerul Sanatatii, care, pe deasupra, prevad si contributii ale beneficiarilor de gratuitati prevazute in legislatie, mergind pina la 50% din pretul lor, silindu-i astfel sa le plateasca, renuntind la cele necesare traiului, incit ne intrebam: Ce fel de „gratuitati“ sint aceste „gratuitati“… cu plata?…

Nu ramin mai prejos nici casele judetene de sanatate – in ceea ce ne priveste pe noi, cei de aici, Casa Judeteana de Sanatate Dolj – care „schimba deseori modificarea“ si plafoneaza fondurile pentru gratuitati.

Toate acestea ne fac sa ne intrebam: sa ne fi intors in trecutul apropiat, cind „indicatiili“ amendau legile si atunci cum ramine cu statul de drept?

De aici, concluzia: harababura din domeniul acordarii si onorarii medicamentelor gratuite, in lumina legislatiei tarii, nu numai ca se perpetueaza, ba chiar se si amplifica. Oare in Romania de azi se mai poate spera in indreptarea lucrurilor si in respectarea legilor, a statului de drept? Incercam…

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS