11.4 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateColegiul Farmacistilor a fost mintit

Colegiul Farmacistilor a fost mintit

Lista cu farmaciile care elibereaza medicamente compensate si gratuite s-a dovedit o pacaleala. Intocmita de Colegiul Farmacistilor Dolj, pentru ca bolnavii sa fie informati in legatura cu din ce in ce mai putinele farmacii care elibereaza medicamente gratuite si compensate, lista a fost luata in serios de bolnavi, care au dat fuga la farmaciile respective ca sa-si ia medicamentele. Numai ca, stupoare, farmaciile nu numai ca nu dadeau medicamente compensate si gratuite, dar nici nu stiau nimic de vreo lista. Dorind sa fie de folos bolnavilor, Gazeta de Sud a publicat aceasta lista, obtinuta in mod oficial de la Casa de Asigurari de Sanatate Dolj si avind semnatura presedintelui Colegiului Farmacistilor.

Florin Ioan, un pensionar de 70 de ani, este unul dintre cei pacaliti. Batrinul, bolnav de inima, a colindat degeaba prin mai multe farmacii aflate pe lista, ca sa afle ca nici una dintre acestea nu-i putea elibera medicamente gratuit, pe baza retetei care ii dadea acest drept. „Am cautat toata ziua medicamentele pentru tulburari de ritm si vasodilatatoare. In mod normal, o astfel de reteta costa in jur de 700.000 de lei, insa mie mi se prescrie gratuit in baza Legii nr. 189/2000, fiind incadrat in categoria persoanelor persecutate din motive etnice. Mi-a fost imposibil sa gasesc o farmacie care sa-mi dea medicamente gratuit. Peste tot mi se spunea ca nu mai sint fonduri. Si-au batut joc de noi. Multi oameni si-au facut sperante, iar ei ne-au ris in fata“, a spus pensionarul.

Conducerea Colegiului Farmacistilor si-a exprimat regretul

Printre farmaciile vizitate de batrinul Florin Ioan s-au aflat Hypocrate, Izvorul Tamaduirii si Farmaciile 9 si 10, apartinind retelei Olfarm. Desi toate erau trecute pe lista cu farmaciile aflate pe lista Colegiului Farmacistilor, nici una dintre ele nu elibera medicamente compensate si gratuite. „La Hypocrate mi s-a spus «N-avem fonduri!» La Izvorul Tamaduirii ca nu au fonduri, dar nici medicamentele solicitate. Farmacistele de la Farmacia 9 au spus ca nu dau gratuite si ca nu stiu nimic despre lista aceea, iar de la Farmacia 10 am aflat ca se terminasera fondurile“, a mai spus Florin Ioan.

Ireala i s-a parut situatia presedintei Colegiului Farmacistilor Dolj, Elena Calin, care a declarat: „Am trecut pe la una dintre farmaciile respective si mi s-a confirmat ca nu au medicamente gratuite si compensate. Voi lua legatura cu conducerile acestor unitati pentru a lamuri situatia. Mi se pare inadmisibil ca, dupa ce ne-am intilnit si am stabilit impreuna o modalitate de a nu mai pune bolnavii pe drumuri, sa se intimple asa ceva. Inseamna ca eu imi pierd timpul degeaba, intocmind aceste liste. Este regretabil ce se intimpla. Au promis ca, in momentul in care vor epuiza plafonul, ma vor anunta si nu s-au tinut de cuvint“.

Presedinta Colegiului Farmacistilor Dolj a mai spus ca asteapta explicatii de la conducerile farmaciilor respective si ca se va gindi daca mai are rost, in aceste conditii, sa intocmeasca o noua lista.

In Craiova, nu mai exista in prezent decit accidental cite o farmacie care mai elibereaza medicamente gratuite si compensate, lucru recunoscut cu jumatate de gura, dupa cele intimplate, si de conducerea Colegiului Farmacistilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS