24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024

La Pades – Gorj

• Beneficiarii Legii venitului minim garantat din Pades acuza primaria ca nu le acorda toti banii • Primarul – preot Ion Raut declara ca oamenii primesc atitia bani citi are primaria • Cei care culeg ciuperci sau dau cu sapa trebuie sa plateasca anual un impozit de 500.000 de lei • Ion Raut va renunta la primarie in favoarea preotiei

Zeci de localnici din Pades se pling ca primaria nu le acorda ajutoare sociale pe masura nevoilor pe care le au. Multi beneficiari ai Legii venitului minim garantat primesc ajutoare sociale de citeva sute de mii de lei, bani care nu le ajung nici macar pentru o saptamina. Pe linga faptul ca primesc sume si de 280.000 de lei, saracii comunei trebuie sa presteze zile de munca in folosul comunitatii. Oamenii spun ca banii primiti ar trebui sa fie pe masura muncii prestate.

Victor Arjocu si Maria Gusita beneficiaza de la Primaria Pades de un ajutor social de 300.000 de lei. „Pentru acesti bani trebuie sa muncim 19 zile la primarie. Cine poate sa traiasca din acesti bani? Ce sa iti cumperi cu 300 de mii intr-o luna? Ne luam piine si de banii pentru mincare ne imprumutam. Ce sa facem? Primarul nu stie ca un om nu poate sa faca mare lucru cu acesti bani“, a spus Victor Arjocu.

Trai din alocatia copiilor

Ana Bobici, din satul Calugareni, a spus ca nu primeste nici un fel de ajutor social de la primarie, cu toate ca are patru copii: „De la primarie imi spun ca nu pot sa beneficiez de bani pentru ca am terenuri. Nu este adevarat. Am patru copii, iar barbatul s-a operat de ulcer. Cu ce sa traim? Singurul nostru venit este alocatia copiilor. Adica 840.000 pe luna. Nimeni nu ne ajuta“. In aceeasi situatie sint si alti localnici. Unii merg la munci, dar, cind isi primesc banii, constata ca nu au ce face cu ei, sumele fiind infime. Niculina Cojocaru are cinci copii si primeste de la primarie un ajutor social de 1.100.000 de lei. Cu acesti bani trebuie sa le asigure copiilor sai hrana, imbracaminte, incaltaminte, medicamente. Maria Cotan este nevoita sa munceasca noua zile pentru comunitate pentru suma de 280.000 de lei. Cei trei copii pe care ii are in ingrijire isi duc traiul de pe o zi pe alta, cu speranta ca vremea rea va trece si vor creste ciupercile, loboda si fructele, pentru a avea destula mincare.

Impozit pentru cei care culeg ciuperci

Cei care efectueaza munci sezoniere au obligatia sa achite un impozit de 500.000 de lei anual.

Consiliul Local Pades a votat o hotarire prin care a stabilit ca persoanele care culeg ciuperci sau efectueaza munci sezoniere trebuie sa plateasca un impozit. Oamenii se pling ca, de multe ori, nu au de unde sa dea acesti bani la primarie. Principalii vizati sint saracii comunei, care vara mai merg pe la consateni, la sapat. Primarul-preot Ion Raut a declarat ca i-a vazut pe toti cei care presteaza munci pe la vecini si stie ca acestia cistiga destui bani pentru a plati impozitul de 500.000 de lei. „Sint 170 de dosare ale persoanelor care au dreptul la ajutoare sociale. Nu ies la munca… Acel impozit este de 500.000 de lei si a fost stabilit de consiliul local. Eu stiu ca multi sateni merg vara la cules de ciuperci si fac si cite 20.000.000 de lei. Si cei care merg la sapat cistiga. Trebuie sa achite suma stabilita. Eu i-am vazut cind merg la prasit“, a declarat Ion Raut, care a precizat ca va renunta la primarie, in favoarea preotiei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS