12 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateGazeta de Sud, cel mai citit ziar din Oltenia

Gazeta de Sud, cel mai citit ziar din Oltenia

Ultimul sondaj de opinie efectuat in cele cinci judete ale Olteniei a relevat un fapt care era deja cunoscut: cotidianul nostru este in fruntea preferintelor cititorilor de presa locala si regionala. Gazeta de Sud este preferata de 51% dintre locuitorii Olteniei, de 71,4% dintre doljeni si de 72,3% dintre craioveni.

Institutul Social Oltenia din cadrul Universitatii din Craiova si Institutul de Sondaje si Cercetari Sociologice Craiova au colaborat la realizarea, in perioada octombrie 2003 – ianuarie 2004, a unui complex sondaj de opinie pe tema „Publicul presei, televiziunii si radioului“. Acest sondaj, coordonat de prof. univ. dr. Dumitru Otovescu, acopera intreaga Oltenie, adica judetele Dolj, Gorj, Mehedinti, Olt si Vilcea, fiind chestionate 979 de persoane. Sondajul a fost facut public pe 20 ianuarie 2004, marja de eroare fiind minima, de 3%.

Gazeta de Sud este preferata de 51% dintre olteni…

69% dintre cei intervievati s-au aratat preocupati in mod permanent de citirea ziarelor si revistelor.

Din totalul celor care lectureaza presa scrisa, 40,9% citesc ziare centrale, majoritatea, de 59,1%, preferind ziarele locale si regionale. Dintre acestia din urma, 51% dintre cei intervievati pe toata zona Olteniei prefera Gazeta de Sud, doar 12,8% citesc Editie Speciala de Oltenia, 8,6% sint cititori fideli ai cotidianului Gorjeanul, 5,6% lectureaza Cuvintul Libertatii, iar 4,7% – Gazeta Oltului.

In topul ziarelor centrale preferate, 29,9% dintre cei intervievati au optat pentru Adevarul, 16,2% – pentru Evenimentul Zilei, 9,9% – pentru Libertatea, 6,0% pentru National, 4,7% – pentru Romania Libera.

A fost intocmit si un top al preferintelor intervievatilor pentru revistele cu difuzare nationala. Primul loc in acest clasament il ocupa Formula AS, cu 13% dintre preferinte, urmata de Practic in bucatarie, cu 7,8% dintre preferintele cititorilor acestui gen publicistic.

… de 71,4% dintre doljeni…

In judetul Dolj, Gazeta de Sud este de departe in fruntea preferintelor cititorilor. 71,4% dintre doljenii intervievati au declarat ca Gazeta de Sud este ziarul lor preferat, din categoria presei scrise locale sau regionale. Pe locul al doilea se afla, in topul preferintelor, cu 6,5%, cotidianul Cuvintul Libertatii, urmat de Editie Speciala de Oltenia, cu 3,9% dintre optiuni, in timp ce 18,2% dintre cei intervievati au mentionat ca nu au vreo preferinta anume.

Sondajul a incercat sa identifice distinct si preferintele locuitorilor municipiului Craiova in privinta presei scrise cu caracter local sau regional. Si aici, Gazeta de Sud ocupa primul loc, fiind preferata de 72,3% dintre craioveni, la o distanta enorma de ocupantele locurilor doi si trei: Editie Speciala de Oltenia, cu 9,8%, si Cuvintul Libertatii, cu 4,5%.

Cotidianul nostru este preferat in proportii relativ egale de barbati si femei, peste jumatate dintre cititori avind virste intre 18-35 de ani. Editie Speciala de Oltenia este preferat mai mult de femei (72,7%), ponderea cea mai mare a cititorilor – peste jumatate – fiind a oamenilor in virsta, de la 46 la peste 66 de ani.

In rindul tinerilor craioveni, 78,4% prefera Gazeta de Sud, pozitia secunda a preferintelor tinerilor fiind ocupata de Editie Speciala de Oltenia, cu 8,1%.

… si de o mare parte a locuitorilor din Gorj, Mehedinti, Olt si Vilcea

Gazeta de Sud se afla printre ziarele locale sau zonale preferate si in celelalte judete ale Olteniei. In Gorj, ziarul nostru reprezinta a doua optiune in categoria preferintelor cititorilor, cu 30,3%, la mica distanta de primul situat, cotidianul Gorjeanul, preferat de 36,8% dintre consumatorii de presa locala si zonala, dar mult in fata Editiei Speciale de Oltenia, care a obtinut un procentaj de numai 5,3%. Tot pe pozitia a doua se afla cotidianul Gazeta de Sud si in topul preferintelor mehedintenilor, devansata fiind doar de ziarul Datina. In judetul Olt, Gazeta de Sud este in fruntea optiunilor, la egalitate cu Gazeta Oltului, cu 16,8% dintre consumatorii de presa scrisa locala, la mare distanta de Editie Speciala de Oltenia, situata pe locul urmator al clasamentului, cu doar 2,5% dintre cititori.

In conditiile in care ziarul nostru nu are – cel putin deocamdata, dar situatia se va remedia in curind – o subredactie in Vilcea, Gazeta de Sud ocupa totusi pozitia a doua in preferintele cititorilor din acest judet, la egalitate cu ziarele Viata Vilcii si Monitorul de Vilcea, fiecare cu cite 10% dintre optiunile cititorilor. Cele trei ziare sint devansate doar de Curierul de Vilcea, cu 36,7% dintre optiuni, dar se afla mult in fata cotidianului regional Editie Speciala de Oltenia (care are subredactie in acest judet), preferat de doar 3,3% dintre consumatorii de presa scrisa locala din Vilcea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS