8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateBulucea trebuie sa importe 30.000 de tone de gunoi

Bulucea trebuie sa importe 30.000 de tone de gunoi

Nici nu a inceput executia depozitului ecologic de gunoi din cartierul Mofleni, in care firma italiana Systema Ecologic va investi circa 30 de milioane de euro, ca municipalitatea craioveana s-a si vazut pusa in situatii uneori penibile, alteori de-a dreptul hilare. A aprobat initial amplasamentul Breasta. Nu a primit avize de la Mediu. A schimbat locatia in cartierul Mofleni. Nici aici nu a primit inca aviz de la Ministerul Mediului. In plus, consiliul local a si fost dat in judecata de opozitia politica locala, pe motiv ca ultimul amplasament ales risca sa polueze Jiul. Mai mult decit atit, specialistii primariei se pare ca au calculat gresit cantitatea de gunoi pe care orasul se obliga s-o livreze catre depozit. Conform unor studii facute de consiliul judetean, aprobate saptamina trecuta prin planul judetean de gestionare a deseurilor, nici daca 13 localitati limitrofe ar aduce gunoiul la Craiova nu s-ar reusi acoperirea cantitatii asumate de primarie prin contract. Spre exemplu, primarul Craiovei, Vasile Bulucea, nu poate explica diferenta unei cantitati de gunoi, de peste 70.000 de tone, care apare in contractul semnat cu firma italiana Systema Ecologic, si evaluarea aprobata la sfirsitul saptaminii trecute de plenul Consiliului Judetean Dolj, prin modificarea planului judetean de gestionare a deseurilor. Potrivit contractului cu Systema, municipalitatea craioveana se obliga sa livreze anual depozitului ecologic de gunoi de la Mofleni circa 162.000 de tone de gunoi, dupa un studiu efectuat de specialistii primariei. De precizat ca livrarea acestei cantitati este una dintre clauzele contractului, in caz de nerespectare a ei municipalitatea putind fi obligata sa plateasca daune firmei mentionate.

„Da, o sa importam gunoi!“

Din evaluarea facuta de CJ Dolj, reiese ca municipiul Craiova poate produce anual doar 95.252 de tone de gunoi si asta nu dupa cum era proiectul initial, numai pe oras, ci daca depozitul ar fi transformat intr-unul zonal, cu 13 localitati arondate. Pentru comparatie, spunem ca toata cantitatea de gunoi din Dolj, conform aceluiasi plan judetean de gestionare a deseurilor, ar ajunge la 133.564 de tone anual, cu aproape 30.000 de tone mai putin fata de angajamentul luat de Primaria Craiova fata de Systema Ecologic.

„Au gresit ei acolo. La mine in Craiova este vorba de 140-145.000 de tone de gunoi anual. Mai creste orasul, mai cresc casele. Cu daunele mai vedem noi, ne intelegem. Cei de la Systema sint oameni seriosi, au platit masa si transport pentru 42 de oameni la Roma (este vorba despre consilierii locali si specialisti din primarie, invitati in Italia sa vada cum functioneaza gropile ecologice de acolo – n.r.)“, a spus primarul Vasile Bulucea, referitor la aceasta problema. „Da, o sa importam gunoi!“, a raspuns primarul ziaristilor insistenti. Acesta a mai recunoscut ca studiul de fezabilitate pentru amplasamentul din cartierul Mofleni al depozitului a fost „adaptat“ dupa cel initial, care fusese la Breasta. Amplasamentul Mofleni nu are avizul Ministerului Mediului, iar CJ Dolj nu a fost de acord sa aprobe aceasta locatie in cadrul sedintei ordinare de saptamina trecuta, din cauza controverselor privind faptul ca aici este, de fapt, o zona de agrement si pericol de poluare a Jiului. Cu toate acestea, Bulucea este convins ca in primavara vor incepe lucrarile la depozit.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS