14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDupa prapad, apele se retrag

Dupa prapad, apele se retrag

Nici una dintre gospodariile afectate de inundatii nu era asigurata

Furia apelor dezlantuite in cursul zilei de joi s-a domolit ieri, cind apa a inceput sa se retraga in toate cele trei zone inundate din judetul Dolj.

Tencanau: localnicii ale caror case au fost afectate au dormit prin vecini

In satul Tencanau al comunei Salcuta au fost afectate de inundatii 43 de gospodarii. Apa provenita din topirea zapezilor, ca urmare a temperaturilor ridicate din ultimele zile, a patruns in opt case, devenite de nelocuit. In noaptea de joi spre vineri, localnicii afectati au dormit pe unde au putut, la vreun vecin sau la vreo ruda. Ieri-dimineata, apele au inceput sa se retraga, iar oamenii au putut sa intre din nou in case pentru a vedea ce mai pot recupera din agoniseala lor distrusa de inundatii.

Ieri-dimineata, a sosit la fata locului o comisie constituita din reprezentanti ai Consiliului Judetean Dolj, ai Inspectoratului de Protectie Civila si de la Apele Romane, pentru a constata si evalua consecintele dezastrului. „Speram ca aceste institutii sa-i ajute pe oameni sa-si refaca locuintele, pentru ca bugetul local nu are suficienti bani pentru a lua asupra lui aceasta masura. Oamenii nu si-au asigurat casele, iar acum isi dau seama ca, daca ar fi platit niste bani, nu prea multi, nu ar fi fost aceste probleme. Sper ca de acum incolo vor trage invataminte si isi vor asigura casele“, a mentionat viceprimarul comunei Salcuta, Calina Cirpici.

Reprezentantii autoritatii locale au promis ca vor incerca sa-i ajute pe satenii in ale caror gospodarii apa a facut prapad. La rindul sau, preotul Crisan din localitate a transmis primariei ca va solicita de la Mitropolia Olteniei ajutoare pentru satenii din Tencanau.

Cleanov: inundatii cum nu s-au mai vazut de peste 15 ani

Satul Cleanov al comunei Carpen a fost, de asemenea, afectat de inundatii in cursul zilei de joi. 80 de gospodarii au fost izolate de apele piriului Desnatui, care a iesit din matca. Dupa cum a mentionat viceprimarul localitatii, o asemenea inundatie nu s-a mai vazut pe aceste meleaguri de peste 15 ani. Apa a patruns in cinci case, distrugind bunurile satenilor. Totodata, inundatiile au afectat o suprafata de 300 ha de teren agricol, iar Drumul Judetean 606 a fost acoperit de ape; abia joi seara a devenit practicabil, dupa lasarea intunericului. „Facem o comisie de evaluare a pagubelor, dar noi n-avem bani sa acoperim aceste daune, iar oamenii nu au avut locuintele asigurate. Vom vedea, totusi, ce se poate face“, a precizat Stefan Vasilca, viceprimarul comunei Carpen.

Cernatesti: apa n-a intrat in case

O alta localitate doljeana afectata de inundatii a fost comuna Cernatesti, unde apa a acoperit 18 ha de teren agricol, fara a afecta locuintele satenilor. Cauza: o revarsare a piriului Raznic-Corzu, ale carui ape s-au umflat in urma topirii zapezii. Pagubele n-au fost insa prea mari.

„Apele s-au retras. Nu mai sint probleme. Inundatiile nu au afectat locuintele oamenilor, ci doar gradinile“, a precizat ieri secretarul Consiliului Local Cernatesti, Natalia Popescu.

Efectele inundatiilor din 5 februarie se afla si in atentia Prefecturii Dolj. „Astept rezultatul evaluarii pagubelor facute de comisia care se afla in teren si, in raport de distrugeri, urmeaza sa propunem guvernului ajutorarea celor afectati“, a declarat Ion Calin, prefectul de Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS