17 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateBolnavii si-au reluat goana dupa medicamente compensate si gratuite

Bolnavii si-au reluat goana dupa medicamente compensate si gratuite

Nici nu a inceput bine noul an, ca in Craiova s-a reluat goana dupa medicamente compensate si gratuite. Dupa ce o luna, bolnavii au avut satisfactia sa le fie onorate retetele la orice farmacie, acum sint nevoiti sa bata orasul in lung si-n lat, ca doar-doar or gasi vreo farmacista mai putin tifnoasa, sa le explice pe indelete de ce nu se elibereaza retete. Asta ca sa nu-i mai lase pe bietii bolnavi sa-si cheltuiasca aiurea banii si pe biletele de tramvai sau autobuz.

Pentru a veni in spijinul bolnavilor, farmacistii aveau obligatia sa afiseze la intrare lista cu unitatile farmaceutice care mai elibereaza compensate si gratuite. Spre disperarea celor chinuiti de boala, obligatia a fost ignorata de toti farmacistii.

De citeva zile, bolnavii craioveni umbla disperati dupa medicamente compensate sau gratuite. Daca ai o masina la dispozitie, te poti considera norocos pentru ca te misti repede si ajungi si la cele mai ascunse farmacii. Cel mai rau este pentru cei care depind de mijloacele de transport in comun sau pentru cei care merg pe jos.

Georgica Panescu, de 40 de ani, are handicap locomotor dobindit in urma unei interventii pe creier si a venit la Craiova tocmai de la Maglavit pentru o reteta gratuita.

Sprijinindu-se in cirje, femeia spune ca a intrat in peste zece farmacii si de peste tot a fost data afara. Disperata, Georgica s-a asezat in fata farmaciei si a inceput sa plinga. „Abia m-am tirit pina la Craiova. Nu mai stiu ce sa fac si incotro sa o apuc. Am fost si la CJAS sa-i rog sa imi spuna o farmacie care elibereaza retete. Dar degeaba, m-a dat gardianul afara fara sa ma asculte macar. Reteta costa cam sase milioane de lei si este pentru sotul meu, care sufera de schizofrenie paranoica. In fiecare luna trebuie sa ia cite 60 de pastile. Unde sa ma duc, ca nu mai pot sa fac nici un pas“.

Ion Popa, de 89 de ani, a venit din satul Albesti, comuna Simnicu de Sus, pentru a-si lua medicamentele prescrise pe o reteta gratuita. „Sint veteran de razboi si luna de luna trebuie sa vin la Craiova pentru medicamente. De la gara am venit pe jos pina in centru. Am luat tramvaiul pina in Lapus si de acolo am luat-o pe jos din farmacie, in farmacie, pina la Casa Tineretului. Peste tot am primit acelasi raspuns: nu eliberam retete gratuite. Cind intrebam daca stiu vreo farmacie care da medicamente gratuite, ridicau cu nepasare din umeri sau se rasteau la mine ca nu e treaba lor sa imi dea informatii“, a spus Ion Popa.

Este din nou la moda calcatul in picioare

La putinele farmacii care au eliberat medicamente compensate si gratuite s-au format cozi interminabile. De teama de a nu pierde rindul, multora nici nu le mai pasa ca in orice moment pot fi luati cu salvarea de la coada. „Abia am gasit o farmacie care da medicamente compensate. Imi pierdusem speranta. Iar acum mi-e rau de nu mai pot de la inima, da’ nu plec acasa fara medicamente pentru ca miine nu mai am puterea sa o iau de la capat“, a spus Petre Ionescu, de 55 de ani, cardiac, din Craiova.

Sotii Dascalu umbla de trei zile prin farmaciile craiovene pentru o reteta compensata si una gratuita. „Barbatu-meu este cardiac si are o reteta gratuita de 1,2 milioane de lei. N-a fost chip sa gasesc o farmacie care sa-mi dea medicamentele. Reteta mea este compensata. Nu costa mult medicamentele, 140.000 de lei, dar pe unde am fost mi-au spus ca nu le au. Asa fac. Ca sa scape de tine, iti spun ca nu le au. O sa incerc sa le cumpar si cu banii, sa vedem daca asa le gasesc“, a spus Costina Dascalu, de 70 de ani, din Craiova.

Plafoanele sint prea mici, se pling farmacistii

Motivul declarat pentru care nu se elibereaza medicamente in regim compensat si gratuit este epuizarea plafonului contractat cu Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS) Dolj. Nici nu apuci bine sa intri in farmacie, ca esti intimpinat de la usa de doamnele din spatele tejghelei, care iti spun: „Iesiti afara, ca nu eliberam gratuite si compensate!“. In Craiova mai sint si farmacii care nu si-au epuizat plafoanele si elibereaza retete compensate si gratuite sau asa ar trebui sa fie, insa sint greu, daca nu imposibil, de gasit.

Farmacistii se pling ca au ajuns din nou in situatia critica deoarece jumatate din sumele primite de la CJAS reprezinta arieratele de anul trecut. Potrivit contractelor de la CJAS, nu toate farmaciile si-au epuizat banii, insa este destul de greu sa-i depistezi pe cei care mai au ceva ramasite si pot sa mai elibereze o luna-doua compensate si gratuite.

Reprezentantii celui mai mare lant de farmacii din Dolj, OLFARM, au contractat un plafon de 15 miliarde de lei si mai pot onora retete gratuite si compensate cel mult pina la sfirsitul lunii februarie. „Din totalul de 15 miliarde de lei, 8,5 miliarde de lei reprezinta arieratele de anul trecut. In momentul in care vom epuiza plafonul, nu vom mai elibera nici un medicament compensat sau gratuit deoarece sintem in afara contractului cu CJAS si nimeni nu vrea sa plateasca din buzunar“, a spus Ion Stan, directorul OLFARM.

Anul trecut, farmaciile au putut onora retetele compensate si gratuite deoarece la contractul cu CJAS exista un act aditional care le permitea acest lucru. „Contractul de acum nu are nici o prevedere in acest sens“.

150 de miliarde la 80 de farmacii

Din datele inregistrate la CJAS, doar 12 farmacii din Craiova sint in incapacitatea de a elibera compensate si gratuite. Este vorba in special de farmaciile mari, care anul trecut au eliberat mult peste valoarea contractata. „Restul este imposibil sa isi fi epuizat plafonul in numai o luna. Poate ca nu vor sa elibereze, iar noi nu putem sa-i obligam pentru ca suma contractata si-o cheltuiesc dupa cum considera de cuviinta pe parcursul unui an. Bolnavii sa nu mai mearga la farmaciile care stiu ca elibereaza, pentru ca acestea nu mai au bani. Sa se duca la farmaciile mai mici pentru ca acestea au“, sustine Cristina Moraru, directoarea economica a CJAS.

Pentru anul 2004, pentru retete compensate si gratuite s-au alocat 150 de miliarde de lei. „Am avut mai multe intilniri cu farmacistii si medicii de familie, care s-au plins ca medicii specialisti prescriu medicamente foarte scumpe si de aceea apar probleme. Deocamdata, nu am ajuns la un consens. Dar trebuie facut ceva sa se poata elibera compensate si gratuite cit mai mult timp“, a mai spus Cristina Moraru.

Pina la sfirsitul lunii martie, trebuie decontate angajamentele legale ale trimestrului IV 2003, care, conform protocolului, se deconteaza in termen de 90 de zile.

In urma unei intilniri dintre reprezentantii CJAS si farmacistii craioveni s-a convenit ca la intrarea in fiecare farmacie sa fie afisate listele cu unitatile farmaceutice care elibereaza retete gratuite si compensate. Din pacate insa, intelegerea a fost ignorata de farmacistii carora nu le pasa ca mii de oameni suferinzi sint pusi pe drumuri.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS