11.7 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024

Scurte stiri

145 de ani de la Unirea Principatelor Romane

Colegiul National „Nicolae Titulescu“ din Craiova a sarbatorit ieri implinirea a 145 de ani de la Unirea Principatelor Romane. Programul manifestarilor a inceput cu un citat ilustrativ din Mihail Kogalniceanu: „O, Doamne! mare si frumoasa iti este misia. Constitutia din 7 (19) august ne insemneaza o epoca noua si Maria Ta este chemat sa o deschizi. Fii dar omul epocei; fa ca legea sa inlocuiasca arbitrariul; fa ca legea sa fie tare; iar Tu, Maria Ta, ca Domn, fii bun, fii blind, fii bun mai ales pentru acei care mai toti Domnii trecuti au fost nepasatori sau rai“.

Programul a continuat cu un studiu al profesorului Ion Zglimbea, denumit „Unirea de la 1859 – moment crucial in evolutia statului national roman“, dupa care elevi si profesori s-au prins toti in „Hora Unirii“. Apoi, in sala „Nichita Stanescu“ a urmat o ampla sesiune stiintifica de comunicari si referate, pentru profesori, iar sectiunea pentru elevi s-a desfasurat in sala „Nicolae Titulescu“. Seria manifestarilor s-a incheiat cu un concurs de istorie pe tema „Unirea natiunea a facut-o“, la care au participat echipaje de liceeni din clasele terminale.

24 ianuarie, zi sfinta pentru romani

Copiii de la Gradinita nr. 27 „Otilia Cazimir“ impreuna cu elevii clasei a IV-a C de la Colegiul National „Carol I“ din Craiova au omagiat ieri „Unirea Principatelor Romane“, la sediul gradinitei , printr-un spectacol cu genericul „24 ianuarie, zi sfinta pentru romani“. Expozee despre insemnatatea evenimentului istoric au fost rostite de directoarea gradinitei, Lory-Elena Constantin, si de Ecaterina Bogdan, sefa catedrei invatatori de la Colegiul National „Carol I“.

Copiii au prezentat, cu mult har, dramatizari dupa „Mos Ion Roata si Unirea“ si „Mos Ion Roata si Cuza-Voda“. Asistenta a putut constata insemnatatea domnitorului Alexandru Ioan-Cuza pentru poporul roman si istoria poporului nostru reiesita din „Legendele istorice“. Educatoarele Marinela Ene, Cristina Baloi si Aurelia Boldur au realizat cu grupa mare B si grupa mijlocie B un emotionant montaj literar-artistic, denumit „Unirea-n cuget si simtiri“. Apoi, s-a cintat si s-a jucat Hora Unirii, veselia raspindindu-se chiar si-n sufletele celor mai in virsta.

14 militari ai Grupului de Pompieri „Drobeta“ vor fi inaintati in grad

14 militari in termen de la Grupul de pompieri „Drobeta“ al judeþului Mehedinþi, care au obþinut rezultate deosebite in activitãþile desfãºurate, vor fi inaintaþi in grad, astãzi, cu ocazia Zilei Unirii. Implinirea a 145 de ani de la Unirea Principatelor Romane de la 1859 va fi marcatã ºi de alte acþiuni care vor fi desfãºurate la sediul Detaºamentului de pompieri „Drobeta“. Potrivit purtãtorului de cuvint al instituþiei, lt. Liviu Borugã, militarii vor efectua o vizitã la secþia de istorie a Muzeului Regiunii Porþile de Fier, unde va fi susþinut ºi un recital de poezie. Tot aici se va desfãºura ºi ceremonia de inaintare in grad a celor 14 militari. Manifestãrile zilei se vor incheia cu un concurs de ºah ºi tenis de masã, la care vor participa atit militarii in termen, cit ºi cadrele unitãþii. Casa de Culturã, Palatul Copiilor, Direcþia de Culturã, Culte ºi Patrimoniu Cultural, impreunã cu Inspectoratul ªcolar Judeþean Mehedinþi au organizat o serie de manifestãri dedicate evenimentului istoric. Acestea au debutat vineri, in sala de recepþie a Palatului Cultural „Theodor Costescu“, din Drobeta Turnu Severin, cu o dezbatere istoricã. Aceasta a adus faþã in faþã generaþia veteranilor de rãzboi ºi pe cea a tinerilor. Profesori de istorie au reliefat semnificaþia zilei de 24 ianuarie ºi a fost proiectat un film dedicat unirii. Manifestãrile s-au incheiat cu un spectacol susþinut de elevi de la ºcolile generale din municpiu ºi membrii ai Casei de Culturã.

24 ianuarie, sarbatorita cu torte si vin fiert

La Tirgu Jiu, ziua de 24 ianuarie va fi sarbatorita cu un spectacol omagial si cu vin fiert. In cadrul manifestarilor, care vor debuta la ora 19.00, in Piata Revolutiei, vor prezenta momente evocatoare actorii Teatrului Dramatic „Elvira Godeanu“, care isi vor face intrarea in piata cu faclii aprinse. Dansul si muzica vor fi asigurate de membrii Ansamblului „Doina Gorjului“. Pentru toti cei care vor veni la spectacol, Primaria Tirgu Jiu a pregatit vin fiert.

Jandarmii au aniversat Unirea Principatelor Romane

Jandarmii din cadrul Comandamentului Teritorial din Craiova au organizat ieri citeva activitati, marcind astfel implinirea a 145 de ani de la Unirea Principatelor Romane. Festivitatile au debutat la ora 8.00 cind, intr-un cadru solemn, a fost arborat drapelul national. Ziua premergatoare datei de 24 ianuarie a continuat cu evocarea „Unirea Principatelor Romane – eveniment crucial al istoriei nationale“. Un detasament de jandarmi s-a deplasat pe bulevardul ce poarta numele domnitorului care a infaptuit unirea, Alexandru Ioan Cuza, pentru a depune coroane si jerbe de flori la statuia acestuia.

In unitate au fost decernate premiile cistigatorilor concursurilor sportive organizate sub egida „Cupa Unirii“. Expozitia de carte si documente de arhiva, organizata tot in cadrul comandamentului, s-a inscris in aceeasi tematica a unirii de la 24 ianuarie 1859. Ziua festiva s-a incheiat cu un spectacol din care nu a lipsit concertul fanfarei.

Profanare de morminte la Daneti

Mormintul fratelui judecatoarei craiovene Maria Diaconescu a fost profanat, zilele trecute, de persoane necunoscute. George Diaconescu a decedat la virsta de 30 de ani, la mijlocul lunii noiembrie 2003, fiind inmormintat in cimitirul din satul Locusteni al comunei doljene Daneti.

Judecatoarea a sesizat ieri postul de politie din localitate cu privire la faptul ca, mergind in cimitir, a observat placa de ciment care acoperea mormintul fratelui sau data la o parte, iar capacul sicriului era deschis. Maria Diaconescu a apreciat ca profanarea mormintului s-a produs saptamina aceasta. Lucratorii Centrului Zonal de Politie Rurala Daneti si ai postului de politie din localitate au inceput ieri investigarea cazului.

In Craiova, doua conducte de apa au cedat din cauza gerului

Doua conducte de apa din Craiova au cedat din cauza gerului. Prima conducta de fonta cu diametrul de 100 mm s-a spart joi la intersectia strazilor Cimpia Islaz cu Ecaterina Teodoroiu, fara ca apa sa inunde gospodariile cetatenilor. A doua conducta a cedat ieri, pe strada Calea Bucuresti, la blocul C16. Locatarii blocului au reclamat defectiunea, care a fost remediata imediat. Dorel Grigore, seful Sectiei Transport si Distributie Apa din cadrul Regiei de Apa Craiova, spune ca astfel de evenimente apar zilnic din cauza diferentelor de temperatura: „Din cauza inghetului si a faptului ca in Craiova conductele de apa sint foarte vechi si uzate, apar zilnic probleme. Cedeaza mereu cite o conducta, fie ea de fonta sau otel. Facem fata cu greu solicitarilor, dar speram sa le rezolvam pe toate“. In acest sens, Regia de Apa are 50 de oameni pregatiti, raspunzind oricarei solicitari. Noaptea, reclamatiile sint preluate de dispeceri, care apoi anunta echipele de interventie.

Avarie la conductele termice ale Spitalului Poiana Mare

Bolnavii de la Spitalul din Poiana Mare – Dolj au ramas la sfirsitul saptaminii trecute, pentru citeva ore, fara caldura si apa calda, din cauza unei defectiuni la conductele institutiei. Alimentarea cu caldura si apa calda a spitalului din localitate se face dintr-un put de adincime, de unde apa este transportata prin conducte pina la centrala termica proprie a institutiei. Joi dupa-amiaza, nu a mai fost presiune in instalatii, incercarile de identificare a cauzei defectiunii neducind la nici un rezultat. Singura ipoteza plauzibila era fisurarea conductelor ce alimentau centrala, insa, din cauza adincimii de peste trei metri la care se aflau, spartura nu a fost depistata. In aceste conditii, autoritatile locale au apelat, provizoriu, la cisternele cu apa ale pompierilor si ulterior la o legatura de suprafata intre sursa de apa si spital. Intre timp, in ajutorul celor de la Poiana Mare au plecat si salariati ai Regiei de Apa Craiova, care incearca sa remedieze defectiunea.

Accident de munca la ALRO Slatina

Un muncitor de la ALRO Slatina a fost accidentat in noaptea de 21 spre 22 ianuarie in hala de alimentare. Scarlat Dima, din Slatina, a fost lovit peste picioare de catre colegul sau de serviciu, Florica Mustata, in timp ce se lucra la alimentarea cuvelor cu alumina. Barbatul se afla in spital cu ambele picioare fracturate. Cazul este cercetat de o comisie formata din reprezentanti ai societatii si cei ai Inspectoratului Teritorial de Munca Olt, iar vinovatii vor suporta consecintele.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS