10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCET Isalnita investeste miliarde de lei pentru protectia mediului

CET Isalnita investeste miliarde de lei pentru protectia mediului

Poluarea provocata de norii de cenusa ridicati de pe haldele de la Centrala Electrica de Termoficare (CET) Isalnita nu va fi stopata, insa va fi mult diminuata, sustine conducerea unitatii. Mai multi ani, localnicii din Isalnita, comuna situata la citiva kilometri de depozitele de cenusa de carbune ale termocentralei, au fost terorizati de norii de cenusa care le acopereau casele, fintinile si culturile agricole. Pina in anii ’90, marii poluatori industriali nu au investit nici un leu in protectia mediului, iar acum, sumele investite sint colosale. Numai anul trecut, CET a investit aproape 60 de miliarde de lei in instalatii pentru protectia mediului.

„Am reusit sa diminuam astfel poluarea generata de cenusa si zgura care se ridicau in atmosfera de pe haldele de pe malul sting al Jiului. Pentru anul viitor, intentionam sa investim tot atit pentru haldele de pe malul drept al Jiului“, a spus Corneliu Ditescu, directorul general al Sucursalei Electrocentrale Isalnita.

Depozitarea de cenusa si zgura de la Isalnita a inceput prin anii ’60, cind a fost pusa in functiune termocentrala. Haldele de cenusa de pe malul sting au o suprafata de peste 130 de hectare la baza si o inaltime de 116 metri fata de nivelul Marii Negre, iar cele de pe malul drept au o latime la baza de peste 170 de hectare si 114 metri. In Romania, cenusa rezultata in urma arderii lignitului nu are cautare deoarece este un carbune slab calitativ. Occidentalii insa folosesc cenusa de huila, un carbune superior pentru fabricarea materialelor de constructii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS