12 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePrima zapada a stricat sarbatorile autoritatilor din Mehedinti

Prima zapada a stricat sarbatorile autoritatilor din Mehedinti

• Mai multe localitati din nordul judetului au ramas izolate pentru 24 de ore • Comandamentul de iarna a anuntat ieri ca toate drumurile judetene sint circulabile • Masinile ambulantei au incercat sa evite rutele greu accesibile

Ninsorile si viscolul din ultimele zile le-au adus aminte autoritatilor din Mehedinti ca ne aflam in plina iarna. Arterele de circulatie au fost acoperite de zapada, intr-o singura noapte, angajatii de la Drumuri fiind nevoiti sa-si scoata utilajele din garaje pentru a interveni pe soselele judetului. In urma ninsorii, citeva localitati din nordul judetului au ramas izolate pentru 24 de ore. Comandamentul de iarna infiintat la nivelul Prefecturii si al Consiliului Judetean Mehedinti a transmis ieri ca toate drumurile judetene au fost redate circulatiei. Pentru ca viscolul ameninta sa lase fara alimentare cu energie mai multe localitati, societatea ELECTRICA Mehedinti a suplimentat efectivul echipelor de interventie pentru a face fata timpului nefavorabil.

Autoritatile din Mehedinti au rasuflat usurate ca au reusit sa treaca peste o prima rabufnire a iernii. Problemele create de viscol ridica insa semne de intrebare asupra capacitatii institutiilor abilitate de a face fata unor conditii mai vitrege, care ar putea sa apara in perioada urmatoare. Comandamentul judetean de iarna a fost convocat in ajunul Craciunului la prefectura si a coincis cu videoconferinta cu prefectii si presedintii de consilii judetene, tinuta de ministrul delegat pentru administratie publica, Gabriel Oprea, si de secretarul general al guvernului, Eugen Bejinariu, la care sefii administratiilor judetene au fost amenintati ca raspund cu functiile detinute daca nu fac fata problemelor din teritoriu.

Prefectura Mehedinti a cerut ca la nivelul comunelor sa se constituie echipe formate din primar, politisti si un medic de familie, care sa mearga la cetatenii care au nevoie de medic si sa nu cheme salvarea decit daca este necesar. Masura a fost luata dupa ce, in anii trecuti, multe din masinile Serviciului Judetean de Ambulanta au ramas inzapezite. Agentii Serviciului Politiei Rutiere Mehedinti au facut apel catre soferi sa-si ia masinile parcate pe strazile principale, pentru a nu impiedica deszapezirea.

Peste 20 de mehedinteni si-au rupt miinile sau picioarele pe gheata

Ninsoarea care s-a abatut asupra judetului Mehedinti a blocat, pina duminica, o parte a drumurilor judetene, in special din nord, fiind nevoie sa se intervina cu toate utilajele din dotare. Asa s-a intimplat in cazul localitatilor Godeanu, Obirsia Closani, Podeni sau Girnenti. Reprezentantii prefecturii au anuntat ieri ca se poate circula in conditii de iarna pe toate drumurile din judet. In ultimele zile, in Mehedinti au avut loc mai mult de 30 de tamponari.

Soferii de la Autogara Drobeta Turnu Severin s-au plins si ei de dificultatea cu care au circulat pe unele trasee. Spre deosebire de alte judete, localitatile mehedintene nu au ramas fara curent electric. Cu toate acestea, echipele ELECTRICA au fost nevoite sa intervina de mai multe ori pentru a preintimpina oprirea furnizarii curentului din cauza suprasolicitarii retelelor. Daca zapada a insemnat o mare bucurie pentru copii, pentru unii mehedinteni aceasta fost un motiv de imobilizare la pat. Peste 20 de persoane au suferit fracturi de picioare sau miini, din cauza zapezii si a ghetii.

In primele doua zile ale Craciunului, mehedintenii au fost destul de atenti, la Spitalul Judetean ajungind doar zece persoane cu fracturi din cauza ghetusului. A treia zi de Craciun, numarul celor care au avut de suferit din cauza ghetii aproape s-a dublat. Celor care si-au rupt fie un picior, fie o mina, dupa ce au alunecat si au cazut pe gheata, li s-au pus aparate ghipsate, iar cei care au suferit fracturi la nivelul membrelor inferioare si-au petrecut Craciunul imobilizati la pat. Medicii de la Spitalul Judetean Mehedinti spun ca numarul fracturilor din cauza ghetii va creste considerabil in zilele urmatoare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS