12 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMasa de Sarbatori platita cu singe

Masa de Sarbatori platita cu singe

Aproape 300 de persoane s-au inghesuit inainte de Craciun si pina ieri la Centrul de Transfuzie Sanguina (CTS) Slatina pentru a obtine, in schimbul singelui, tichete valorice cu care sa-si procure cele necesare pentru masa de Sarbatori. Cea mai mare parte a oamenilor si-au programat donarile incit au ridicat in aceste zile si bonul valoric de 500.000 de lei, reprezentind premiul oferit pentru cinci donari consecutive. Cu 200.000 de lei oferite pentru 400 ml de singe, contravaloarea pentru o singura donare, plus premiul – unde a fost cazul, cei mai multi donatori incearca sa ofere familiei o masa cit mai bogata de Sarbatori

„Am patru copii si traim cu totii doar dintr-un salariu, o pensie si alocatiile lor. Vin si donez singe de mult timp pentru ca pot sa imi ajut semenii care au nevoie si mai iau un ban. Acum ridic si premiul cu care vreau sa le cumpar copiilor cadouri si sa le pun pe masa cit mai multe, ca asa se obisnuieste. De Craciun, nu am putut sa le iau tot ce voiam, macar de Anul Nou sa le cumpar ceva special“, a spus Marin Avasiloaiei, de 48 de ani. Cu singele adunat in aceste zile, CTS Slatina a reusit sa rezolve in mare parte si criza de singe din spitalele oltene.

Dr. Veronica Grecioiu, directorul CTS Slatina, spune ca donatorii din ultimele zile sint clienti vechi, care vin in fiecare an sa doneze singe pentru a face astfel rost de un ban in plus de Sarbatori. „Cam 35-40 de persoane vin zilnic in aceasta perioada sa doneze singe, fata de 15-20 cit este media in afara Sarbatorilor. Avem singe in stocuri, cu exceptia singelui de tip RH negativ. Ca si in anii trecuti, ne asteptam la multi donatori si zilele ce urmeaza“, a declarat dr. Veronica Grecioiu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS