Bugetul Craiovei pe 2004 – zgircit cu unii, darnic cu altii

Autori


La ultima sedinta ordinara a Consiliului Local Craiova, tinuta la sfirsitul saptaminii trecute, s-a votat proiectul de buget pe 2004 al orasului. Cu toate ca, teoretic, acesta este mai mare ca in alti ani, cheltuielile curente si contractele importante in care municipalitatea s-a angrenat in cursul ultimilor ani lasa putine posibilitati de noi investitii. Redistribuirea fondurilor de la buget s-a facut cu multa zgircenie catre unele capitole si cu multa darnicie catre altele.

Programul de buget pentru 2004 se ridica la peste 1.700 de miliarde de lei, dintre care aproape 820 de miliarde de lei vor fi veniturile proprii (taxe si impozite locale, la care se adauga cota defalcata din impozitul pe venit). Restul banilor provin din impozitul pe venit si TVA pentru echilibrarea bugetelor locale, donatii si sponsorizari.

Aproape jumatate din buget a fost alocata, ca in fiecare an, invatamintului (728,3 miliarde – mare parte din fonduri pentru plata salariilor profesorilor), apoi urmeaza serviciile de dezvoltare publica si locuinte (cu 642,6 miliarde de lei) si asistenta sociala (94,3 miliarde). Fonduri relativ mari au mai fost repartizate autoritatilor publice (85,4 miliarde), transporturilor (74,7 miliarde) si culturii (67,6 miliarde de lei).

Opt miliarde pentru strada catre cartierul de vile ANL

Investitiile in lucrari publice cuprind, printre altele, casetarea canalului colector al orasului cu partea care lipseste, respectiv de la podul ce duce catre cartierul Popoveni pina la iesirea din oras, obiectiv pentru care s-a alocat suma de 22 de miliarde de lei. Sa mai notam, de asemenea, cele opt miliarde de lei pe care Consiliul Local Municipal le-a alocat de la buget pentru realizarea unei strazi cu doua benzi de circulatie catre cartierul de lux cu vile ANL, care se construieste in spatele Parcului „Nicolae Romanescu“, si alte opt miliarde – pentru realizarea utilitatilor la citeva blocuri de locuinte si la doua institutii de invatamint (Scoala nr.2 si Liceul cu Program Sportiv „Petrache Triscu“), institutii care beneficiaza de fonduri de la guvern pentru construirea unor sali de sport. Alte sume se vor duce pentru finalizarea utilitatilor la blocurile ANL din cartierul Craiovita Noua (5,5 miliarde), introducerea unei retele de gaze in cartierul Cernele (2,4 miliarde), canalizare in Bariera Vilcii (1,8 miliarde), largirea strazii A.I. Cuza (un miliard).

Mai mult de zece miliarde, cheltuite pe studii de fezabilitate


Printre lucrarile noi mai importante prevazute pentru anul viitor se numara introducerea utilitatilor la blocurile de locuinte ANL pentru tineri (250 de apartamente ce urmeaza sa se construiasca in cartierul George Enescu – 12 miliarde de lei). O buna parte a fondurilor se va duce insa si pe elaborarea unor studii de fezabilitate pentru proiecte cum ar fi: alimentarea cu apa a municipiului din sursa Izvarna (aproape 6,9 miliarde), retele de utilitati la alte locuinte in zona Hipodrom (900 de milioane), dezvoltarea ecologica a zonelor Sud-Vest (strada Riului) si Nord-Vest (Lacul Craiovita) – pentru care se intentioneaza si obtinerea unor fonduri PHARE (cite un miliard de lei).

In ceea ce priveste contorizarea orasului, in 2004 se vor folosi 30 de miliarde de lei pentru achizitionarea de sisteme de masurare a energiei termice, suma insuficienta insa pentru finalizarea investitiei. Pentru contorizarea intregului oras ar fi nevoie de circa 3.500 de bucati de sisteme termice pentru incalzire si circa 4.500 de bucati pentru apa calda menajera, ceea ce ar impune un efort financiar din partea municipalitatii de peste 250 de miliarde de lei.

Iluminatul public, cel mai scump

Referitor la serviciile de gospodarire publica si comunala, cel mai mult ne va costa anul viitor iluminatul public – 117 miliarde de lei (mare parte pentru onorarea contractului cu firma LUXTEN), apoi reparatia si intretinerea strazilor (90 de miliarde de lei), serviciile de salubritate (33 de miliarde) si intretinerea zonelor verzi (32 de miliarde).

Transportul in comun va costa, de asemenea, municipiul extrem de mult. In 2004, Regia Autonoma de Transport (RAT) Craiova va beneficia de 74,7 miliarde de lei, dintre care 12,3 miliarde subventionarea abonamentelor pentru pensionari si donatorii de singe, iar 57,4 miliarde – subventia anuala de 35% din totalul cheltuielilor de exploatare pentru ca aceasta regie sa mai poata fi tinuta in viata. La acestea, se adauga circa cinci miliarde de lei pentru achizitia de noi mijloace de transport.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de marţi, 30 decembrie 2003

Actualitate

» Revelionul oficialitatilor doljene
» Petrecere la restaurant sau la cabanele prietenilor
» Repetitie pentru casatoria dintre ani
» Unii severineni considera sorcovitul o afacere de sezon
» Cluburile si discotecile din Severin nu mai au locuri
» Primarul Cosoveniului petrece noaptea dintre ani la biserica
» Scurte stiri
» Ne intoarcem la Lutu si Sava?
» Un an nu prea roz
» Extensiv asteapta bani de la Rarora
» Masa de Sarbatori platita cu singe
» Bugetul Craiovei pe 2004 – zgircit cu unii, darnic cu altii
» Preturile carburantilor cresc de la 1 ianuarie
» Revelionul – prilej de bucurie pentru toata lumea
» Prima zapada a stricat sarbatorile autoritatilor din Mehedinti
» Explozie a investitiilor straine in Romania
» Bugetul Salubritatii – cu 20% mai mare in 2004
» Scolile craiovene au facturi neachitate de 14,5 miliarde
» Sute de studenti din intreaga tara vor face Revelionul la Manastirea Lainici
» Craciun fericit pentru tinerele mame

Local

» PLUGUSORUL SUDISTILOR
» Reveliune la Radio Sud Severin
» RAT Craiova nu mai poate functiona nici macar subventionata
» Petardele sint folosite chiar sub nasul politistilor severineni
» Analiza balistica – urmatorul pas in cercetarile privind accidentul de vinatoare al ministrului Sirbu

Dolj

» FC Hentz, echipa de fotbal a procurorilor doljeni
» Deputatii doljeni, corigenti la activitatea parlamentara

Gorj

» Reporterii GdS au declansat operatiunea „Sex de Anul Nou pentru sateni“

Sport

» Marian Bicu ramine principal
» Extensiv asteapta bani de la Rarora
» Un an nu prea roz
» Ne intoarcem la Lutu si Sava?
» S-au sfirsit ghinioanele lui Marius Niculae?
» „Sint multe talente la Scoala «Gica Popescu», majoritatea din zona Olteniei“
» Eriksson ar putea antrena nationala Albionului pina in 2008
» Chelsea s-a razbunat pe Portsmouth
» AC Parma ar putea intra in lichidare
» Trezeguet vrea sa ramina, Davids pleaca
» Caramarin fuge de Universitatea
» Petele de culoare ale Universitatii
» Stiinta se muta in Valea Rosie?
» Trag de Cocis de la Cluj
» „Astept provincia!“
» CSM Craiova – „number one“ in Romania!
» Inceput greu de an pentru spadasinele din Banie

Opinii

» Una, alta
» SCUMPIRI DE ANUL NOU

Top