7.6 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMajoritatea victimelor violentei in familie sint femei

Majoritatea victimelor violentei in familie sint femei

68 de infractiuni de violenta in familie au fost comise de la inceputul anului in Mehedinti, situind judetul pe un loc nedorit la acest capitol. In aceeasi perioada, 56 de minori au fost victime ale infractiunilor intrafamiliale.

Potrivit unei statistici a Inspectoratului Judetean de Politie Mehedinti, femeile sint de cele mai multe ori agresate, cele mai multe astfel de cazuri fiind inregistrate in mediul rural. „16 zile de activism impotriva violentei femeii“, asa se numeste campania care se deruleaza pina pe 10 decembrie, initiata de „Asociatia pentru promovarea femeii din Romania“ si desfasurata in Mehedinti de membrii filialei.

Potrivit coordonatorului Departamentului de consiliere psihologica, Ioana Micle, violenta domestica afecteaza atit femeile cit si barbatii, indiferent de virsta: „Scopul campaniei este sensibilizarea autoritatilor locale, pentru colaborari viitoare, iar actiunea se va incheia pe 10 decembrie, cind se sarbatoreste Ziua internationala a drepturilor omului. Tinta noastra nu este numai femeia, pentru ca violenta domestica afecteaza toti agentii sociali, atit femei, cit si barbati, indiferent de virsta“.

Vor fi expuse 40 de manechine

Majoritatea faptelor comise intre membrii familiei sint constituite de infractiunile de omor, tentativa de omor, lovituri cauzatoare de moarte, pruncucidere, vatamare corporala grava, viol, act sexual cu un minor, incest, tilharie sau abandon familial.

Dintre infractiunile intrafamiliale, majoritatea au fost comise spontan, ca urmare a unor discutii conflictuale privind situatia financiara si materiala precara, lipsa unui loc de munca sau impartirea unei mosteniri.

Potrivit avocatului Aida Dumitrescu, de la Departamentul de Cercetare Legislativa si apararea drepturilor femeii, prin activitatile pe care voluntarii asociatiei pentru promovarea femeii le vor desfasura in perioada alocata campaniei se doreste sensibilizarea autoritatilor si comunitatii locale.

„Activitatile voluntarilor nostri vor consta, in aceste zile, in distribuirea de materiale informative si expunerea de martori muti, in zone importante ale orasului, respectiv 40 de manechine, reprezentind personaje feminine decedate din cauza violentei domestice. In ultima zi a campaniei vom desfasura o actiune de stringere de fonduri, in cadrul unui bal organizat cu sprijinul grupului de voluntrai din Colegiul «Traian»“.

Potrivit Legii 217, din 25 mai 2003, violenta in familie reprezinta orice actiune fizica sau verbala, savirsita cu intentie de catre un membru de familie, impotriva altui membru al aceleiasi familii, care provoaca o suferinta fizica, psihica, sexuala sau un prejudiciu material. Daca violenta fizica s-a produs, victima trebuie sa mearga la Serviciul Medico-Legal in cel mult 48 de ore de la comiterea agresiunii pentru eliberarea unui certificat medico-legal, care costa aproximativ 300 de mii de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS