13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateFinantele administreaza veniturile bugetare reprezentind contributii sociale

Finantele administreaza veniturile bugetare reprezentind contributii sociale

Agentii economici doljeni trebuie sa raspunda, incepind cu 1 ianuarie, numai in fata Directiei Generale a Finantelor Publice (DGFP) Dolj – unitate subordonata Ministerului Finantelor Publice, pentru contributiile sociale, si nu numai, care trebuie virate catre bugetul statului. Daca pina acum nu putea decit sa sanctioneze abaterile agentilor economici cu privire la aceste contributii, incepind cu anul viitor, DGFP Dolj va prelua toate atributiile institutiilor statului.

Declararea, constatarea, controlul, colectarea si solutionarea contestatiilor pentru contributia de asigurari sociale, datorate de persoanele juridice si de persoanele fizice care au calitatea de angajator, vor fi administrate, incepind cu 1 ianuarie 2004, de Ministerul Finantelor Publice si unitatile sale subordonate, care au si calitatea de creditor bugetar.

Acelasi lucru se va intimpla si in ceea ce priveste contributia pentru asigurarile de somaj, contributia pentru asigurarile sociale de sanatate si contributia de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale. Acest lucru este reglementat de prevederile Ordonantei Guvernului nr. 86/2003 privind reglementarea unor masuri in materie financiar-fiscala, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei-Partea I, nr. 624/31.08.2003.

Directia Generala a Finantelor Publice Dolj exercita in prezent, incepind cu 1 octombrie, controlul privind modul de stabilire, declarare si plata a obligatiilor reprezentind contributii sociale, precum si constatarea si aplicarea contraventiilor.

Declaratiile-inventar

Debitorii, platitori de contributii sociale, persoane juridice si persoane fizice care au calitatea de angajator, sint obligati sa intocmeasca declaratii-inventar privind contributiile sociale, pe propria raspundere.

Termenul limita de depunere a declaratiilor-inventar este 15 februarie 2004, iar acestea vor fi depuse la directiile generale ale finantelor publice pe raza carora isi desfasoara activitatea si la care sint inregistrati ca platitori de impozite si taxe. Declaratiile-inventar vor cuprinde obligatiile datorate, aflate in sold la 31 decembrie 2003 si neachitate pina la 31 ianuarie 2004, inclusiv accesoriile aferente, pe ani fiscali. Nedepunerea declaratiei-inventar in termenul prevazut constituie contraventie si va fi sanctionata cu amenda de la zece la 30 de milioane de lei. Constatarea contraventiei si aplicarea amenzii vor fi facute de organele abilitate, potrivit legii, din Ministerul Finantelor Publice si unitatile subordonate acestuia.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS