10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateFinantare UE pentru administratiile care intra in parteneriate cu privatii

Finantare UE pentru administratiile care intra in parteneriate cu privatii

Craiova nu stie daca va avea bani pentru proiecte de dezvoltare locala

La Snagov a avut loc, pe 3 si 4 decembrie, un seminar international pe probleme de administratie locala, intitulat „Parteneriatul public-privat in contextul programului ISPA“, la care au participat, printre altii, reprezentanti ai UE, precum si ai bancilor internationale (BERD si BEI).

Municipiul Craiova a fost reprezentat de viceprimarul Mihai Dragu, care a concluzionat ca administratia ar putea realiza proiecte importante, cu ajutor extern. Este vorba de acordarea unor granturi nerambursabile pentru administratiile locale care apeleaza la parteneriate public-privat.

Proiectele eligibile se refera la introducerea sau modernizarea sistemelor de alimentare cu apa, modernizari de drumuri, transporturi sau gestionarea deseurilor. „Se asteapta propunerile noastre si disponibilitatile de implicare in astfel de proiecte. Trebuie sa vedem daca sintem capabili sa suportam de la buget asemenea investitii. Pina atunci, consiliilor locale li s-a recomandat sa ia initiativa si sa alcatuiasca o lista de prioritati in acest sens“, a precizat Mihai Dragu.

Proiecte indraznete, buget extrem de mic

Viceprimarul a mai spus ca, inainte de a se lua o decizie, este necesara organizarea unor dezbateri publice deoarece asocierea cu privatii ar majora costurile serviciilor vizate pentru populatie, mizind pe ideea ca orice investitie trebuie amortizata.

Granturile care se acorda pot acoperi intre 20 si 50% din valoarea totala a investitiei. „Daca, sa zicem, estimam ca reabilitarea retelei de apa a orasului costa 20 de milioane de dolari si consiliul local participa in cota egala cu partenerul privat cu cite cinci milioane de dolari, restul de zece milioane ii putem obtine pe un astfel de program de finantare prin ISPA. Ideea este sa vedem cite astfel de proiecte ne putem asuma, in conditiile in care bugetul anual al primariei este aproape acelasi, iar noi ne-am implicat deja in citeva investitii serioase: statia de epurare a apelor uzate din municipiu, iluminatul public, depozitul ecologic de gunoi“, a explicat Dragu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS