10.6 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateBatrinete, boala si saracie

Batrinete, boala si saracie

Un barbat orb si mama sa locuiesc in conditii inumane, la marginea comunei Cotofenii din Dos – Dolj. Stefan Cetateanu si-a pierdut vederea acum 11 ani. Si-a luat-o acasa la el si pe mama sa, Maria, care este bolnava de inima. Veniturile lunare ale celor doi se compun din pensia de 1,4 milioane de lei pe care o primeste barbatul, cinci sute de mii de lei pe care ii primeste batrina din partea statului, ca pensie de urmas, o suta de mii de lei ca pensie pentru ca sotul a fost veteran de razboi si vreo trei sute de mii pensia de la CAP.

Aproape de marginea comunei Cotofenii din Dos, la numarul 297, locuiesc intr-o casa taraneasca si netencuita un barbat orb si mama sa. Stefan Cetateanu are 50 de ani si pina acum 11 ani a fost unul dintre cei mai buni tabacari si cizmari din comuna sa si din imprejurimi. Cind se astepta mai putin, boala a pus stapinire pe el si i-a luat ce avea mai de pret: vederea. Intii a crezut ca tulburarile de vedere sint ceva trecator, dar cu timpul boala a inceput sa se agraveze. Pe vremea cind avea putere de munca si vedea, Stefan a reusit sa ridice o casa micuta, cu trei camere, pe un pamint al bunicilor lui. Nu a mai reusit sa o tencuiasca. Pentru ca nu a avut destui bani, barbatul nu a mai turnat fundatie la casa, ci a ridicat-o direct pe pamint. Acum regreta acest lucru, pentru ca e frig in casa si cind ploua se face noroi. Maria Cetateanu are 82 de ani si mai are doi copii. Marin sta tot in comuna, iar celalalt a plecat inainte de 1989 in America si s-a stabilit acolo. Relatiile dintre Marin Cetateanu si mama sa nu sint dintre cele mai bune. Nici baiatul plecat in America nu o ajuta, mai ales ca ajunge in tara doar la sase-sapte ani. „ Au mai venit oameni care au zis ca ne ajuta cu ceva si nu am vazut nimic. Eu am muncit la viata mea si am fost respectat. Nu vad, sint in bezna, dar asta nu e treaba nimanui. Numai eu stiu cum este sa nu vezi nimic, sa fii in bezna. Vreau sa fiu lasat in pace“, a zis Stefan Cetateanu cind a fost intrebat de sanatate.

Batrinete – haine grele!

Stefan Cetateanu si mama sa se descurca foarte greu. Ei dau aproape 1,5 milioane de lei in fiecare luna numai pe medicamente, din cele 2,4 milioane pe care le primesc din partea statului. Stefan a apelat la verisoara sa, Viorica, sa il ajute. Aceasta are grija de el si il insoteste mai peste tot. Femeia primeste pe luna doua milioane de lei din partea statului pentru ca are grija de varul sau. Viorica le face curatenie in casa si le gateste celor doi. Ea spune ca Stefan s-a inrait treptat, pe masura ce boala sa s-a agravat: „Inainte era mai domol, dar acum face urit, mai ales daca bea. Sint saraci si de-abia se descurca. Destul de des nu am ce sa le gatesc si le mai aduc de acasa niste fasole, ca nu pot sa-i las asa. Din angajata nu ma scoate. Ati vazut cum vorbeste de tare si de urit? Apoi ati vazut in ce conditii stau“.

Maria Cetateanu ne-a povestit din ce cauza se comporta fiul sau asa: „Au mai venit unii si ne-au filmat acum doi ani. Ne-au promis marea cu sarea, ca ne ajuta cu haine si de-ale gurii si nu am vazut nimic. Mai mult, a scris cineva intr-un ziar ca sintem nu stiu cum, ne-a facut de risul satului. Iertati-l, dar boala si saracia ne fac pe toti mai rai“. Stefan Cetateanu si mama sa nu doresc mila, ci doar un ajutor social mai mare din partea statului. Vor sa aiba din ce trai.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS