21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMinistrul industriei si resurselor inaugureaza ultima investitie a Termocentralei ROMAG

Ministrul industriei si resurselor inaugureaza ultima investitie a Termocentralei ROMAG

• Turboagregatul nr. 5 va fi pus in functiune vineri si va aduce o productie suplimentara de energie electrica de aproximativ 320 GWh anual • La Termocentrala de la Halinga va fi implementat si un sistem de urmarire online a evolutiei sistemului, in valoare de sase miliarde de lei • Ion Iliescu si Adrian Nastase sint asteptati sa inaugureze, pina la sfirsitul anului, alte investitii in Mehedinti

Dan Ioan Popescu, ministrul industriei si resurselor, va participa vineri la punerea in functiune a turboagregatului nr. 5 la sucursala ROMAG TERMO a Regiei Autonome pentru Activitati Nucleare (RAAN) Drobeta Turnu Severin. Finalizarea investitiei la turboagregatul de 50 MW va aduce o productie suplimentara de aproximativ 320 GWh anual si era necesara in procesul de integrare pe piata de energie electrica.

Pentru dezvoltarea productiei pe termen mediu au fost demarate studiile de fezabilitate si pentru realizarea unui turboagregat de 100 MW, care sa utilizeze potentialul excedentar de productie de abur din cazanele 5 si 6, aflate in conservare, pentru care se estimeaza o productie suplimentara de 640 GWh anual.

Ministrului Dan Ioan Popescu ii vor fi prezentate si performantele tehnico-economice ale instalatiilor de schimb izotopic, reparate dupa o tehnologie romaneasca. Potrivit directorului ROMAG TERMO, Adrian Dobjanschi, anul acesta vor fi finalizate lucrarile de marire a eficientei sistemului de termoficare si de reducere a pierderilor, proiect inceput acum citiva ani si care prevedea inlocuirea unor retele de termoficare mai vechi, refacerea termoizolatiilor, retehnologizarea instalatiilor si implementarea unui sofisticat sistem de contorizare: „Din cauza frecventei mari a sparturilor din conducte a fost nevoie de o investitie de aproape 600 de milioane de lei, pentru inlocuirea unui tronson de retea, in lungime de 3.600 de metri. De asemenea, din cauza sustragerii frecvente a tablei de protectie, izolatia termica a retelelor supraterane s-a deteriorat, generind pierderi considerabile de temperatura, pe parcursul transportului catre beneficiar“.

Parametrii in punctele termice vor fi reglati de la distanta

Centrala termoelectrica de la Halinga, situata la cinci kilometri de Drobeta Turnu Severin, a fost pusa in functiune in 1981, pentru a asigura atit necesarul de abur tehnologic al combinatului care produce apa grea – ROMAG PROD, cit si cel al consumatorilor industriali si casnici din municipiu. Centrala a fost proiectata cu functionare pe lignit, cu sase cazane de 420 de tone pe ora si cu functionare pe pacura, doua cazane de 105 tone pe ora.

Termocentrala satisface trei directii separate de consumatori: energia electrica si termica livrata combinatului de apa grea, asigurarea acestor servicii populatiei din oras si vinzarea surplusului de energie electrica spre alti solicitanti. Conform declaratiilor directorului ROMAG TERMO, va fi implementat si un sistem de urmarire online a evolutiei sistemului. Suma necesara achizitionarii unui sistem modern pentru acest tip de monitorizare se cifreaza in jurul a sase miliarde de lei.

„O data cu realizarea acestui proiect va fi posibil si urmatorul pas pe care vrem sa il facem, respectiv montarea unor sisteme de reglaj de la distanta a parametrilor in punctele termice“, a mai declarat Adrian Dobjanschi.

Surse din administratie nu exclud ca, pina la sfirsitul anului, presedintele Ion Iliescu si premierul Adrian Nastase sa fie prezenti in judet. Cel mai probabil, aceasta s-ar putea intimpla pe 18 decembrie, cind va fi inaugurat podul suspendat peste bratul Dunarii – Gogosu -, la Portile de Fier II. Podul reprezinta al doilea acces la uvrajele principale ale sistemului de pe insula Ostrovul Mare, are o deschidere centrala de 240 de metri, latimea caii rutiere este de 4,80 metri, iar suprafata totala asfaltata este de 1.730 de metri patrati.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS