11.2 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateLa Craiova a debutat campania de lupta anti-SIDA

La Craiova a debutat campania de lupta anti-SIDA

Directia de Sanatate Publica (DSP) Dolj, Crucea Rosie, Mitropolia Olteniei, in colaborare cu ONG-uri si cu institutiile publice, au lansat ieri, la Craiova, campania nationala de lupta anti-SIDA, sub sloganul „Deschide ochii! Deschide inima!“. Evenimentul a avut loc la o zi dupa celebrarea Zilei Mondiale de Lupta anti-SIDA, deoarece s-ar fi suprapus cu manifestarile dedicate Zilei Nationale.

Populatia va fi informata, pina pe 29 februarie 2004, cum sa se apere de flagelul mileniului trei, de care in lume sufera circa 35.000.000 de persoane.

Dr. Narcisa Dinica, din cadrul DSP, a precizat ca judetul Dolj este pe un nedorit loc fruntas in tara in ceea ce priveste numarul persoanelor inregistrate ca bolnave de SIDA sau infectate cu HIV. La 1 octombrie 2003, in statisticile DSP Dolj erau inregistrati 143 de bolnavi infectati cu HIV si alti 65 de bolnavi de SIDA.

„Majoritatea celor luati in evidente sint copii nascuti inainte de 1989. In afara statisticii oficiale, exista probabilitatea sa existe mult mai multe persoane infectate, asa numitii purtatori sanatosi. De aceea facem campanie, pentru ca tinerii sa-si faca testul HIV inainte de casatorie. Daca transmiterea bolii prin instrumentarul medical reutilizat s-a eliminat, ramine problema transmiterii pe cale sexuala. Recomandam ca partenerii sa se cunoasca foarte bine inainte de a avea relatii sexuale, sau, daca se cunosc mai putin, sa faca sex protejat“, a completat dr. Narcisa Dinica.

In perioada 2 decembrie 2003 – 29 februarie 2004 se vor desfasura mai multe actiuni, intre care amintim impartirea de pliante in locurile publice, intilniri cu furnizorii de servicii medicale in cadrul comunitatilor rurale si in institutiile de invatamint.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS