21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDirectia Controlului Fiscal Dolj a sanctionat drastic SC ENERGOCONSTRUCTIA SA

Directia Controlului Fiscal Dolj a sanctionat drastic SC ENERGOCONSTRUCTIA SA

Inspectorii Directiei Controlului Fiscal (DCF), din cadrul Directiei Generale a Finantelor Publice Dolj (DGFP), au descoperit, in urma unui control efectuat in perioada 12 august-28 octombrie, mai multe nereguli la SC ENERGOCONSTRUCTIA SA Bucuresti-Sucursala Craiova. Pentru deficientele constatate, inspectorii fiscali au intocmit si inregistrat la DGFP procesul-verbal cu numarul 4725/30.10.2003 si au aplicat mai multe sanctiuni societatii in cauza.

Inregistrari eronate de venituri si cheltuieli

In ceea ce priveste realitatea si legalitatea veniturilor si cheltuielilor inregistrate, inspectorii DCF au constatat ca la balastiera Dragutesti-Gorj, apartinind acestei societati, nu au fost inregistrate toate cantitatile de balast extrase si facturate de AN Apele Romane Jiu si nu au fost inregistrate toate produsele finite obtinute prin sortatea balastului extras.

Valoarea totala a veniturilor impozabile neinregistrate in contabilitate se ridica la suma de 684 de milioane de lei. De asemenea, nu au fost respectate prevederile art.4 din OG nr. 70/1994 modificata si prevederile art. 9 din Legea nr.414/2002, prin neinregistrarea la cheltuieli deductibile fiscale a sumei de 538.036.000 de lei, reprezentind pierderi tehnologice peste limita admisa de lege.

Consecinta neinregistrarii acestor venituri si cheltuieli a dus la diminuarea rezultatului financiar la nivelul Sucursalei Craiova cu suma de 1.222.039.000 de lei si implicit a profitului impozabil al SC ENERGOCONSTRUCTIA SA Bucuresti.

Intrucit aceste fapte au incalcat prevederile articolului 12 din Legea contabilitatii nr.82/1991, inspectorii fiscali au sanctionat societatea cu o amenda contraventionala de 40 de milioane de lei.

Analiza documentelor justificative, care au stat la baza inregistrarii veniturilor sucursalei din Craiova, a scos la iveala faptul ca unitatea a utilizat, pentru realizarea lucrarilor contractate, materiale a caror provenienta nu a putut fi dovedita cu documente justificative legale care sa fi fost inregistrate in contabilitate. Pentru aceasta abatere, societatea a fost sanctionata cu amenda in valoare de doua milioane de lei si s-a dispus confiscarea tuturor veniturilor, obtinute prin savirsirea contraventiei, in suma totala de peste 1,5 miliarde de lei, debite incasate in timpul controlului.

Deducere nejustificata de TVA

Societatea a dedus nejustificat TVA in suma de 231.530.000 de lei, folosindu-se de o factura fiscala de la furnizor fara a detine documentul legal prin care acesta avea atestata calitatea de platitor de TVA, fapta prevazuta de art.19 si art. 25 din OUG nr. 17/2000 si HG nr. 401/2000. TVA-ul aferent garantiei de buna executie a lucrarilor a fost, de asemenea, determinat eronat, valoarea acestuia fiind de 31.342.000 de lei.

Pentru nerespectarea prevederilor Legii nr. 345/2002, privind corelarea sumelor din balantele de verificare reprezentind rulajele conturilor de 4427 si 4426 cu cele inscrise in deconturile lunare de TVA, inspectorii fiscali au sanctionat societatea cu amenda contraventionala de zece milioane de lei, suma incasata, de asemenea, in timpul controlului.

Persoanele cu handicap-o alta problema pentru ENERGOCONSTRUCTIA

In perioada august 2002-martie 2003, Sucursala Craiova a societatii ENERGOCONSTRUCTIA nu a constituit si nici nu a virat la bugetul de stat obligatiile de plata a fondului special pentru protectia persoanelor cu handicap (4%), obligatie prevazuta de art.43 din OUG nr. 102/1999.

Potrivit finantelor, societatea nu a putut dovedi nici faptul ca a solicitat repartizarea de persoane cu handicap la Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca.

Inspectorii DCF au stabilit in sarcina societatii o obligatie de plata suplimentara in suma de 316.250.000 de lei, dar si dobinzi si penalitati in valoare de 59.146.000 de lei, respectiv 15.848.000 de lei, debite transmise DGFP pentru urmarire si incasare.

Probleme multiple, sanctiuni pe masura

Societatea a avut probleme si in ceea ce priveste efectuarea compensarilor reciproce pe baza ordinelor de compensare cu regim special, singurele documente justificative de inregistrare in contabilitate a stingerii creantelor si datoriilor care au facut obiectul compensarii. Pentru acest lucru, societatea a fost sanctionata cu inca o amenda de zece milioane de lei.

Tot zece milioane lei a primit aceasta societate si pentru neindeplinirea la termen a masurilor dispuse prin actele de control anterioare privind inregistrarea obligatiilor catre bugetul de stat, conform Legii nr. 87/1994-republicata. Ambele amenzi contraventionale au fost incasate in timpul controlului.

Reprezentantii societatii recunosc micile scapari

Iancu Dumitru, directorul economic al SC ENERGOCONSTRUCTIA-Sucursala Craiova, a recunoscut ca sanctiunile constatate de inspectorii DCF sint reale si ca ele nu au fost facute intentionat, ci au fost mici scapari la intocmirea actelor.

„La nivelul marilor societati si avind in vedere volumul mare de activitate pe care o desfasoara societatea noastra, se mai intimpla sa se mai si greseasca. Numai cine nu munceste nu greseste“, a tinut sa precizeze directorul economic Iancu.

Legat de sanctiunile primite pentru nerespectarea prevederilor OUG nr. 17/2000 si ale HG nr. 401/200, directorul economic a mai precizat: „Intervalul in care ni se reproseaza ca nu am depus la AJOFM locurile vacante pentru persoanele cu handicap a venit dupa o perioada cind noi am avut depusa o astfel de lista, dar nu s-a prezentat nimeni la noi sa solicite un loc de munca. La noi se munceste in conditii grele si nu cred ca o persoana cu handicap ar putea sa munceasca in aceste conditii“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS