15.3 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024

Stiri diverse

S-au acordat peste 1.000 de salarii de merit in invatamintul doljean

Consiliul de Administratie al Inspectoratului Scolar Judetean Dolj a decis in sedinta de ieri cite salarii de merit se vor acorda cadrelor didactice si personalului auxiliar din invatamintul preuniversitar doljean, in conformitate cu metodologia elaborata de MECT. La aceasta sedinta au participat si reprezentantii sindicatelor din invatamint. S-a hotarit ca pentru toate unitatile scolare doljene sa se acorde 1.050 de salarii de merit, in anul calendaristic 2004.

Deficit de medici specialisti si de familie

Judetul Olt are deficit de medici specialisti si de familie. Presedintele Casei de Asigurari de Sanatate (CAS) Olt, Lucian Istrate, spune ca, daca in tara media este de 1.700 de pacienti la fiecare medic de familie, in Olt exista cam 2.000 de pacienti la un medic. Lucian Istrate a declarat ca in judet este un deficit de 25 de medici de familie. O alta problema o reprezinta medicii stomatologi, care sint cu 50% mai putin decit ar trebui. CAS Olt nu a constatat din partea stomatologilor dorinta de a lucra la sate. Istrate a mentionat ca acest lucru este cauzat de faptul ca 60% din populatia judetului este cantonata in mediul rural, iar medicii nu sint atrasi de autoritatile locale sa lucreze la sate. „Exista propunerea ca medicii specialisti, si nu numai sa beneficieze de facilitati daca vor munci in mediul rural, reprezentind dublarea salariului, oferirea de pamint pentru a-si construi locuinte etc.“, a spus Lucian Istrate. Numarul farmaciilor este extrem de redus in judetul Olt, motiv pentru care autoritatile se pregatesc ca, de anul viitor, sa creeze farmacii… ambulante.

In Severin, Ziua Nationala va fi sarbatorita la Stejarul Unirii

Oficialitatile locale si invitatii care vor sarbatori Ziua Nationala la Drobeta Turnu Severin vor beneficia de o serie de programe artistice sustinute la Stejarul Unirii, care se afla in parcul Colegiului National „Traian“. „La ora 9.00, se vor depune coroane de flori la Monumentul Eroilor, din Parcul Rozelor, dupa care va urma deplasarea, cu fanfara militara, la Stejarul Unirii. Am decis sa largim putin aria sarbatoririi acestui eveniment, avind in vedere ca exista foarte multe locuri simbolice in Drobeta Turnu Severin si in judet“, a spus George Buretea, directorul Directiei Judetene de Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural National Mehedinti.

Severineni infectati cu rabie de maidanezi

Trei severineni au fost infectati cu rabie dupa ce au fost muscati de ciini vagabonzi, infectati cu acest microb. Potrivit viceprimarului municipiului Drobeta Turnu Severin, Ilie Pisoi, cele trei cazuri au fost confirmate in urma efectuarii analizelor de laborator. „Rampele si containerele de gunoi din preajma blocurilor au fost inlocuite cu pubele ecologice, iar animalele au ramas fara hrana. Facem apel la severinenii care au ciini sa permita accesul organelor sanitar-veterinare pentru vaccinarea animalelor. Pentru patrupedele care se afla pe strazi, va trebui sa ne organizam la nivel de primarie, sa fie si ei vaccinati“, a spus viceprimarul Pisoi.

Ciolan cu fasole si vin fiert de Ziua Nationala

De Ziua Nationala a Romaniei, autoritatile din Gorj vor oferi celor care vor participa la manifestarile organizate in Piata Revolutiei din Tirgu Jiu fasole cu ciolan si vin fiert. Festivitatile dedicate zilei de 1 Decembrie vor debuta la ora 10.00, printr-un ceremonial militar si religios, urmat de un spectacol oferit de Ansamblul artistic „Doina Gorjului“. La Ticleni, Ziua Nationala va fi marcata prin dezvelirea unui monument. O stafeta care il va avea in frunte pe impatimitul ciclist Gheorghe Adam va duce la Alba Iulia un steag tricolor.

Salubritatea este pregatita pentru iarna

O ninsoare care ar veni pe nepregatite nu ar prinde descoperit Serviciul Public de Salubritate Craiova. In prezent, Salubritatea dispune de trei masini pentru imprastierea materialului antiderapant si de cinci pluguri. Saptamina viitoare, Salubritatea va mai primi un plug, iar pina pe 15 decembrie vor mai sosi doua lame. „Nu avem probleme cu stocul de motorina si nici cu personalul necesar pentru asigurarea unei bune desfasurari a activitatii de deszapezire. Si la capitolul dotare tehnica stam destul de bine si urmeaza ca, pina pe 15 decembrie, sa ne completam si cu alte utilitati necesare acestei activitati“, a tinut sa precizeze Sorin Ciobanu, director tehnic al Serviciului Public de Salubritate Craiova.

78 de familii din Severin au solicitat rebransarea

Din cele aproximativ 1.300 de familii din municipiul Drobeta Turnu Severin care au renuntat la serviciile centralizate de termoficare si au solicitat debransarea, 78 au revenit asupra deciziei si au cerut sa fie rebransati. Potrivit reprezentantilor Regiei Autonome LOTUS, rebransarea este o operatiune costisitoare, presupunind oprirea temporara a furnizarii agentului termic si golirea instalatiei. Familiile care solicita rebransarea trebuie sa achite 290.000 de lei pentru fiecare calorifer din apartament.

Primul Centru pentru tineret din Mehedinti se deschide la Orsova

La Grupul Scolar Industrial de Marina Orsova va fi inaugurat, pina la sfirsitul anului, primul Centru pentru tineret din Mehedinti. Proiectul este sustinut de organizatia nonguvernamentala „Pro Femina“ si a beneficiat de o finantare din partea Ministerului Educatiei, Cercetarii si Tineretului, in valoare de 400 de milioane de lei. Centrul pentru tineret va cuprinde o sala de internet, un birou de consiliere si reconversie profesionala, sala de spectacole cu o capacitate de 300-400 de locuri, biblioteca si un birou INFO-Tineret.

Doar opt fintini publice din Severin au apa potabila

Dintre cele peste 40 de fintini publice din municipiul Drobeta Turnu Severin, numai opt au apa potabila. In urma analizelor de laborator efectuate de specialistii Directiei de Sanatate Publica Mehedinti, s-a constatat ca in pinza freatica s-au infiltrat impuritati din canalizarea orasului, care pot pune in pericol sanatatea consumatorilor. Potrivit viceprimarului Tudor Dinu, in perioada urmatoare, in dreptul fintinilor publice vor fi montate placute cu inscriptiile „apa buna de baut“ sau „apa nepotabila“. Microbii din apa de baut pot duce la aparitia unor boli cum ar fi: dizenterie bacilara, febra tifoida si paratifoida, hepatita acuta virala A si E, poliomielita, lambliaza. In fiecare an, la nivel mondial, se inregistreaza trei milioane de decese cauzate de consumul de apa nepotabila.

Zeci de mii de cereri pentru taierea padurilor

Prefectul de Gorj, Toni Mihail Grebla, a declarat ca la Directia Silvica au fost inregistrate pina in prezent zeci de mii de cereri pentru taierea de lemne pentru foc. Din cauza numarului mare de solicitari, au fost inregistrate intirzieri de aproape o luna la aprobarea acestora. „Titlurile pentru paduri sint eliberate proprietarilor, insa tot in titlu sint trecuti si mostenitorii. Sint cazuri in care unul dintre mostenitori a facut cerere pentru taierea de lemne, iar alt mostenitor s-a opus, solicitind iesirea din indiviziune“, a spus subprefectul Eugen Vilceanu. In judetul Gorj, au fost eliberate 97% dintre titlurile de proprietate si mai trebuie inminate proprietarilor aproximativ 650 de titluri de proprietate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS