8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Clonarea infinitului

Protestele gorjenilor pentru a stopa lucrarile de construire a unei copii a Coloanei fara Sfirsit nu au fost luate in seama. Ministrul culturii, Razvan Theodorescu, si-a dat acceptul tacit pentru executarea unei copii in marime naturala a Coloanei. Ideea de a multiplica opera lui Constantin Brancusi a apartinut prefectului de Hunedoara, Aurelian Serafinceanu, care sustine ca are comenzi din toata lumea pentru a vinde „clona“ Coloanei fara Sfirsit.

„Opriti masacrul!“

Indiferenta reprezentantilor Ministerului Culturii si Cultelor fata de pastrarea unicitatii operelor sculptorului Constantin Brancusi a facut sa se intimple un lucru sanctionat de oamenii de cultura si de Banca Mondiala. „Brancusi se rasuceste in mormint! Opriti masacrul!“ sint vorbele pe care oamenii de cultura si gorjenii le-au adresat guvernantilor, in urma cu doi ani, cind s-a aflat de intentia unui om de afaceri, ajuns apoi prefect de Hunedoara, de a „clona“ Coloana.

Aurelian Serafinceanu a cumparat, la citiva ani dupa Revolutie, societatea UMIROM, atelierele in care sculptorul Constantin Brancusi a turnat modulele Coloanei fara Sfirsit, opera amplasata la Tirgu Jiu.

Prefectul Serafinceanu a descoperit in arhiva societatii matritele modulelor, s-a interesat din ce aliaj a fost facut orginalul si a hotarit sa realizeze o alta Coloana. A dat dispozitie angajatilor sa toarne modulele, iar Consortiului Gerom, din care face parte si firma UMIROM, a suportat cheltuielile de fabricatie.

Presa a aflat de nebunia reprezentantului guvernului in Hunedoara si a cerut stoparea lucrarilor. Oamenii de cultura din tara s-au solidarizat cu jurnalistii si in Tirgu Jiu au avut loc proteste de strada, insa in zadar.

Ministrul culturii, Razvan Theodorescu, a calmat spiritele, spunind ca opera nu va fi niciodata amplasata, insa nu a putut interveni in procesul de fabricatie. Timp in care prefectul Serafinceanu si-a continuat opera.

„Al doilea Brancusi“

„Aici sint pastrate in siguranta toate planurile celebrei opere de arta. Am decis producerea unei copii fidele a Coloanei Infinitului, conform planurilor si schitelor originale, in acelasi loc in care a fost realizata versiunea originala.

Pentru ca in 2001 s-au sarbatorit 125 de ani de la nasterea lui Brancusi, initiativa reprezinta un omagiu adus contributiei acestuia la cultura universala. Credem ca o copie a Coloanei ne va aduce mai multa lumina in viata noastra si ca putem depasi cu usurinta orice granita geografica sau spirituala“, se specifica pe site-ul Consortiului Industrial Gerom.

Asa este descrisa si motivata initiativa prefectului, care spune ca hotarirea de a realiza copia a luat-o impreuna cu un mostenitor al sculptorului. In prezent, „clona“ Coloanei este depozitata in fabrica: „Nu a plecat niciunde aceasta copie. Am solicitari din toata lumea pentru a vinde copia, insa decizia nu este unilaterala. Trebuie sa discut cu toti membrii Consortiului“, a declarat prefectul. Presedintele Consortiului Industrial Gerom, Michael Melczer, nu a dorit sa discute cu presa.

„A face comert cu Brancusi este un lucru cumplit“

Fostul sef al culturii din Gorj, Viorel Girbaciu, catalogheaza intentia prefectului impardonabila si sustine ca aceeasi parere o au si reprezentantii Bancii Mondiale: „Guvernul Romaniei s-a oferit sa cedeze, din gratitudine, copia Coloanei Bancii Mondiale si Guvernului Francez. In ambele cazuri, initiativa este declinata cu discretie.

Intentia lui Serafinceanu este impardonabila pentru ca se atenteaza la unicitatea operei lui Brancusi si nimeni nu va accepta asa ceva. A face comert cu Brancusi este un lucru cumplit“, a declarat Girbaciu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS