16.4 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCatanie, aproape nimeni nu te mai vrea!

Catanie, aproape nimeni nu te mai vrea!

Parerile tinerilor craioveni despre proiectul de lege care reglementeaza conditiile in care pot scapa de catanie sint impartite. Unii zic ca noua lege e binevenita, altii ca s-au inselat cind au votat noua Constitutie. Propunerea ministrului de interne, Ioan Rus, era in felul urmator: cei care nu vor sa faca armata sa presteze munca in folosul comunitatii, pe durata stagiului militar, ori sa plateasca statului echivalentul a 15 salarii minime pe economie, adica 30 sau 40 de milioane de lei.

„Este o timpenie! Legea ar trebui sa prevada cine vrea sa faca armata, bine, cine nu, iar bine. Este nevoie de militari profesionisti. Cine vrea in armata s-o faca serios, cine nu, nu!“, a spus Daniel Asavei, student craiovean. Viorel Stanescu este de aceeasi parere: „Corect ar fi daca s-ar plati 20% din cele 15 salarii minime pe economie. Ar trebui sa avem in armata doar militari profesionisti, pe baza de voluntariat“.

Un student de la Facultatea de Agronomie a spus: „Este mai bine asa, sa ai posibilitatea sa optezi. Cred ca legea ar trebui sa fie mai aspra“.

„Este foarte greu pentru noi, tinerii. Suma este prea mare. Unii se duc in armata pentru ca acolo au mincarea asigurata, cu toate ca nu in toate unitatile militare sint conditii bune. Eu as face armata decit sa dau aceasta suma. Oricum, nu trebuie sa se ia in armata tineri la 18 sau 19 ani. Am vazut cu totii cite evenimente tragice s-au intimplat in armata din aceasta cauza“, este de parere Catalin Radulescu.

„Cind au facut propaganda Constitutiei, au spus ca armata nu va mai fi obligatorie. Pentru asta ne-am dus sa votam Constitutia. Acum ni se spune ca trebuie sa platim 4 sau 6.000 de euro ca sa scapam de armata“, spune Alin Vasilescu, colegul lui Catalin. Un alt tinar, C.I, din Sibiu, este multumit de proiectul initiat de Ioan Rus: „Daca asa va fi legea, este bine. Iti da posibilitatea sa optezi. Nici suma nu este prea mare. Daca esti angajat si cistigi bine, mai bine dai banii decit sa pierzi slujba“. In concluzie, Ministerul Apararii n-ar ramine fara cadeti. Daca s-ar merge pe ideea voluntariatului, zeci de mii de tineri ar fi incintati sa faca armata si ar face cozi la comisariate. Acest lucru se intimpla in Statele Unite, Marea Britanie si alte tati unde armata nu este obligatorie, ba, dimpotriva, la incorporare se fac selectii dupa criterii riguroase.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS