13.1 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePestera Polovragi, motiv de disputa

Pestera Polovragi, motiv de disputa

Pestera Polovragi a constituit un subiect de discutie aprig disputat ieri, in sedinta ordinara a Consiliului Judetean Gorj. Hotarirea care privea trecerea Pesterii Polovragi din patrimoniul Consiliului Local Polovragi in patrimoniul public al judetului le-a dat mari batai de cap consilierilor. Aceasta, intrucit mai multe institutii si-au revendicat pe rind dreptul de a administra pestera respectiva. Invocind faptul ca introducerea curentului electric in pestera a fost realizata inainte de 1989, iar consiliul judetean nu are nici un merit in acest sens, consilierul Gheorghe Milosteanu a pledat ca pestera sa ramina in patrimoniul Consiliului Local Polovragi, mai ales ca se si afla pe teritoriul comunei.

„Ia-ti-o tie, da-mi-o mie!“

La rindul sau, directorul adjunct al Muzeului Judetean Gorj, Ion Calotoiu, a spus ca este necesar ca obiectivul amintit sa intre in administrarea institutiei pe care o reprezinta, aflata in subordinea consiliului judetean. „Trebuie sa analizam statutul acestei pesteri din punct de vedere stiintific. Exista vestigii arheologice din neolitic si incercam sa continuam cercetarile. Noi doream sa luam si Pestera Muierilor de la Baia de Fier. Pestera Polovragi trebuie administrata la nivel judetean. Nu poate primaria de acolo sa se ocupe asa cum trebuie de treaba asta“, a spus directorul adjunct Calotoiu.

Pe de alta parte, Sabin Cornoiu, seful SALVAMONT Gorj, a cerut ca de pestera sa se ocupe serviciul pe care il conduce. „Legislatia care vizeaza rezervatiile naturale ne da noua dreptul sa luam aceasta pestera. Este un monument al naturii si din acest motiv de ea trebuie sa se ocupe un specialist agreat de Federatia de Speologie“, a afirmat seful SALVAMONT.

Tot in cadrul sedintei s-a mai propus ca toate pesterile din judet sa treaca in subordinea Muzeului Judetean. In plus, a fost emisa si propunerea ca o mare parte din pesteri sa fie inchise sau sa se limiteze accesul vizitatorilor in acestea, cauza principala fiind furtul de stalactite si stalagmite.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS