15.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAventura in lumea vinurilor romanesti

Aventura in lumea vinurilor romanesti

Asociatia Studentilor Europeni AEGEE – Craiova a organizat la mijlocul saptaminii trecute evenimentul „Vinul – dincolo de aparente“. Dupa ce editia trecuta, din vara, s-a bucurat de un succes rasunator, mai multi studenti craioveni si-au manifestat dorinta ca experienta sa se repete. Aventura in lumea vinului romanesc a fost deci reluata, iar la final cei 27 de studenti participanti s-au declarat mai bogati, mai cunoscatori si, dupa degustare, putin mai… ametiti.

„A fost frumos. Poate mai frumos decit in vara, cind evenimentul a fost organizat pentru studentii straini“, a spus Alina Leoveanu, membru AEGEE.

„Ghizii“ studentilor craioveni in arta prepararii, depozitarii, degustarii si asocierii vinurilor cu diferite preparate culinare au fost la aceasta editie profesorii Marin Gheorghita si Constantin Baduca, de la Facultatea de Horticultura din Craiova.

Evenimentul a inceput cu doua ore de teorie, in care studentii au aflat, printre altele, ce trebuie sa bea la masa in functie de felul de mincare pe care il servesc: vinurile rosii, lejere, tip rose, se servesc la cotlet de oaie, tocana de miel, mici, bibilica fripta, vinurile rosii merg cu rata, iepure, caprioara, potirniche, vinurile dulci cu creier si peste, vinurile albe se servesc numai cu carne alba suculenta, iar vinurile spumoase (sampania) se servesc numai la desert. Mincaruri care nu merg cu vin sint cele preparate cu otet, ciocolata, ciorbele si borsuri. De asemenea, au mai aflat ca, in mod normal, fiecare restaurant ar trebui sa cuprinda in meniu recomandari pentru fiecare fel de mincare, ca la o masa se beau cel mult patru feluri de vin si ca acestea nu trebuie diluate cu apa, fie ea plata, minerala sau sifon. Temperatura optima la care trebuie consumate vinurile este de 18 grade Celsius pentru vinurile chambrate, 15-16 grade Celsius pentru vinurile usoare, rose, 13-14 grade Celsius pentru vinurile albe si 7-9 grade pentru vinurile spumoase.

Vinurile se consuma numai in timpul mesei!

Partea cea mai interesanta a proiectului a fost cea legata de degustare. „Ni s-a explicat ca vinurile trebuie degustate intr-o anumita ordine: in primul rind, vinurile albe, care sint mai usoare – sec, demisec, demidulce, dulce-, dupa aceea vinurile rosii. Degustarea se face in pahare incolore, fara nici un fel de desen. Se pune vin in 1/3 din pahar, pina la diametrul maxim al acestuia. Paharul se tine de picior, nu de cupa pentru a nu schimba temperatura vinului si a nu lasa amprente pe pahar. Primul pas este amestecarea vinului in pahar, pentru ca mirosul sa se degaje. Un vin bun ramine pe peretii paharului si se prelinge incet. Dupa ce amesteci, se miroase, tragind de rei ori pe nas, scurt. De-abia dupa aceea se gusta foarte putin din pahar, aproximativ 10 ml. Vinul nu se inghite, se trage putin aer intre buze si se simte gustul. Numarul de degustatori care califica un vin trebuie sa fie tot timpul impar, iar nota data vinului este nota de mijloc“, a spus Alina Leoveanu.

Lectia despre degustare a avut loc la Crama Banu Maracine, unde studentii au si pus in practica tot ceea ce invatasera. Au fost degustate atit vinuri albe: Riesling italian- vin sec din 2000, Feteasca Regala – demisec 2001, Sauvignon 2000 – demidulce, cit si vinuri rosii: Feteasca Neagra – vin sec.

Studentii au primit si sfaturi despre cum sa creasca taria vinului facut in casa: pentru fiecare grad alcoolic in plus trebuie adaugate 17 grame de zahar la litru. Un vin de 10 grade alcoolice are la litru 100 ml alcool pur. Vinurile de la 11 grade in sus se pastreaza mai bine decit celelalte.

Informatia care i-a bucurat cel mai mult pe studenti dupa ce s-au delectat cu vinurile din crama a fost ca din vin nu devii alcoolic!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS