6.2 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateZiua Mondiala a Diabetului - 14 noiembrie

Ziua Mondiala a Diabetului – 14 noiembrie

14 noiembrie a fost desemnata din 1991 ca fiind Ziua Mondiala a Diabetului Zaharat. Cu aceasta ocazie, Federatia Internationala de Diabet si Organizatia Mondiala a Sanatatii readuc in discutie problema diabetului zaharat, abordindu-se in fiecare an o anumita tema de actualitate, cu implicatii medicale, dar si socio-economice. Tema in 2003 este „Diabetul si boala renala“. Acest lucru nu este intimplator. Boala renala diabetica apare in decursul vietii la aproape 50% dintre pacienti, in diabetul zaharat insulinodependent, fiind una dintre cauzele cele mai frecvente de deces a acestor bolnavi. In America si in Europa de Vest, principala cauza a bolnavilor dializati cronic este insuficienta renala cronica de origine diabetica. Printr-o depistare precoce a diabetului, prin masuri de preventie si printr-un tratament corect, aceasta complicatie poate fi prevenita sau instalarea si progresia ei pot fi intirziate. Acest lucru este posibil prin masuri educationale ale pacientilor diabetici privind stilul de viata (consumul de proteine, sare, exercitiul fizic, mentinerea greutatii), prin optimizarea controlului diabetului, prin mentinerea normala a lipidelor serice, a valorilor tensiunii arteriale si altele.

Tema de anul viitor se intituleaza „Diabetul si obezitatea“, iar in 2005 – „Diabetul si ingrijirea piciorului diabetic“.

Daca problemele de preventie si de tratament ale nefropatiei diabetice sint necesare, dar o mare parte dintre pacienti dezvolta totusi aceasta complicatie, este mult mai usor sa prevenim diabetul zaharat, prin scadere ponderala si 30-50 de minute de exercitiu fizic zilnic. Vom scadea astfel si suferinta, si costurile tot mai mari pe care le implica un tratament corect al diabetului.

Lumea diabetologica din Romania serbeaza acest eveniment la Satu Mare, cu ocazia celui de-al II-lea Congres National al Federatiei Romane de Diabet Nutritie Boli Metabolice, unde alaturi de diabetologi se afla asistente educatoare, pacienti diabetici, fundatii si companii farmaceutice, familii ale pacientilor diabetici, intr-un cuvint, toti aceia care sint permanent alaturi de pacientii cu diabet zaharat. Vor fi alaturi de noi nume sonore ale diabetologiei mondiale, inclusiv presedintele Federatiei Internationale de Diabet – prof. dr. P. Lefebvre.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS