22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateNevasta primarului - motiv de gilceava in Consiliul Local Plenita

Nevasta primarului – motiv de gilceava in Consiliul Local Plenita

Povestea a inceput in momentul in care primarul comunei doljene Plenita si-a angajat nevasta in institutie. Consilierii locali – cei mai multi ostili primarului – n-au inghitit galusca si au facut pe dracu-n patru sa o alunge pe femeie. Dupa mai multi ani de procese, sotia primarului a iesit invingatoare in justitie, iar acum se gindeste sa-i dea in judecata pe consilieri pentru a-si obtine si salariile neachitate. Intre timp, primarul si-a numit nevasta purtator de cuvint al institutiei, pe linga alte atributii legate de registrul agricol si urbanism.

In anul 2000, dupa ce Mihail Stanciu a ocupat, in urma alegerilor locale, fotoliul de primar la Plenita, a devenit salariata a institutiei si Vali Stanciu, inginer agronom, nimeni alta decit consoarta primarului. Cu acordul consiliului local, femeii i s-a creat un post in schema conform pregatirii ei: inspector pe probleme de registru agricol si protectia plantelor. Cei 12 consilieri ostili primarului nu s-au impacat cu ideea si s-au gindit sa i-o faca, lovindu-l unde-l durea mai tare.

Ocazia de a-i alunga nevasta – devenita intre timp functionar public – din primarie a fost un control al Curtii de Conturi Dolj. „In 2001, cind a venit Curtea de Conturi, s-a constatat ca nu aveam voie sa angajam in primarie un inspector cu protectia plantelor. Ni s-a cerut sa desfiintam postul, altfel se va imputa tot salariul sotiei primarului, care a ocupat aceasta functie. Pina la urma a ramas ca suma nu va mai fi imputata, dar postul trebuia desfiintat“, a precizat Ion Glodeanu, secretarul primariei si al Consiliului Local Plenita.

Scor la pauza: doua hotariri la zero pentru consilieri

Scandalul propriu-zis a inceput in momentul in care trebuia sa se faca echivalarea functiilor, conform Ordonantei de Guvern nr.82/2000. „Conform ordonantei, functia pe care era sotia mea trebuia sa fie echivalata cu aceea de consilier IA3. Dar consiliul local, dezinformat, a votat impotriva echivalarii, desi ordonanta ii obliga sa faca echivalarea“, a declarat primarul Mihail Stanciu.

Si, uite asa, consilierii locali se apuca sa voteze hotariri peste hotariri pentru a o „sunta“ pe sotia primarului. „Nu se aproba transformarea functiei din inspector de specialitate in consilier, propusa de primarul comunei“, se mentioneaza in Hotarirea CL Plenita nr.10/21.02.2002. La fel si pe 25.03.2002, cind – prin Hotarirea nr.14 – consiliul local respinge o noua incercare a primarului de a-i face loc nevestei sale in organigrama institutiei. Cazul a ajuns pina la urma pe masa instantei de judecata.

Consoarta primarului cistiga meciul la masa verde

Vali Stanciu, cu sprijinul moral al sotului-primar, a atacat in contencios administrativ cele doua hotariri ale CL Plenita. Prin Sentinta nr.586 / 10 decembrie 2002, Tribunalul Dolj i-a dat femeii cistig de cauza, anulind ca ilegale hotaririle 10 si 14 date de consilierii locali din Plenita. Judecatorii au retinut ca echivalarea functiei de inspector clasa I grupa a II-a cu cea de consilier I A grupa a III-a a reclamantei Stanciu Vali trebuia sa se aplice „ca efect al reglementarilor legale“, adica indiferent de vointa consilierilor.

Nemultumiti, consilierii au facut recurs, insa Curtea de Apel Craiova i-a dat din nou cistig de cauza nevestei primarului, pronuntindu-se definitiv si irevocabil pe 5 mai 2003. Asa ca, din iunie, Vali Stanciu a devenit oficial consilier al primariei „pastorite“ de sotul ei. „M-a deranjat, pina la urma, un singur lucru: consilierii n-au vrut sa aplice o Ordonanta de Guvern, considerindu-se deasupra legii“, spune ea, gindindu-se sa-i dea in judecata pentru a-i „scarmana“ un pic la indemnizatii. Ca doar trebuie sa-si ia de undeva cele circa sapte milioane de lei pe care le-a pierdut la salariu din cauza proceselor si a posibilitatilor de promovare ratate in aceasta perioada. Pina una-alta, nevasta primarului Stanciu din Plenita isi vede de treaba, primind din partea sotului atributii pe linie de registrul agricol si urbanism, precum si pe cele privind liberul acces al persoanelor la informatiile de interes public, functie care o implica si pe cea de purtator de cuvint al sotului-primar. Pardon, al primariei…

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS