Acasă Actualitate Scurte stiri

Scurte stiri

Directorii de scoli nu vor mai avea dreptul sa predea

Surse din Ministerul Educatiei dezvaluie ca „directorii si personalul de indrumare si control vor fi degrevati total de norma didactica de predare si nu vor mai avea dreptul sa desfasoare activitati didactice in regim de cumul sau plata cu ora“. Pina in martie 2004, se va elabora si supune spre aprobare guvernului noua metodologie privind concursul de ocupare a posturilor de director si director adjunct. Tot in martie, conducerea MECT va demara programul national de pregatire manageriala a directorilor de unitati scolare.

Perfectionarea profesorilor necalificati de la tara se va face la locul de munca

Surse oficiale din cadrul Ministerului Educatiei, Cercetarii si Tineretului (MECT) spun ca in cadrul proiectului pentru dezvoltarea invatamintului preuniversitar din mediul rural, RO4691-0, vor fi alocate 91 de milioane de dolari. Monalisa Galeteanu, inspector general adjunct al ISJ Dolj, afirma ca proiectul are in vedere, in special, imbunatatirea accesului la educatie al tinerilor din mediul rural si egalizarea sanselor acestora: „Sume importante de bani vor fi alocate pentru perfectionarea cadrelor didactice necalificate. Este vorba despre acei profesori care au alte specializari decit cele pe care le predau efectiv la clasa“. Cursurile de perfectionare se vor efectua „la locul de munca“, sustin aceleasi surse: „De la fiecare inspectorat scolar judetean, o caravana se va deplasa in teritoriu, la fiecare unitate scolara, pentru perfectionarea cadrelor didactice necalificate“.

Pina la 20 decembrie, toate inspectoratele scolare au obligatia de a transmite catre ministerul de resort tabele cu toate cadrele didactice necalificate din judet, pe specializari si unitati de invatamint. Alte sume importante de bani vor fi alocate in cadrul aceluiasi proiect pentru reabilitarea infrastructurii scolilor din mediul rural, mai spune Monalisa Galeteanu.

Somerii nu doresc sa presteze munci in folosul comunitatii

Primaria Tirgu Jiu inca nu a gasit 50 de someri dispusi sa lucreze in folosul comunitatii, contra unui salariu de 2,5 milioane de lei. Oferta de lucru s-a facut dupa ce Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) Gorj a inceput derularea unui program prin care 50 de someri din judet vor fi angajati la primarie pentru munci necalificate, urmind sa fie platiti din bugetul asigurarilor pentru somaj. Contractele se incheie pentru lunile noiembrie si decembrie, existind posibilitatea prelungirii pina la sfirsitul lunii martie. Desi conducerea primariei s-a asteptat sa fie asaltata de cereri venite de la oameni care au nevoie de bani pentru sarbatorile de iarna, pina in prezent nu au fost completate cele 50 de locuri, 16 fiind disponibile. La primarie s-au prezentat in acest an 350 de persoane pentru a cere un loc de munca, dar oferta institutiei se pare ca nu a fost pe gustul somerilor din oras. Cei mai dispusi sa faca munca in folosul comunitatii au fost membrii comunitatii romilor. (C.C.)

Turcii vor sa investeasca in acumularea Tismana Aval II

O firma din Turcia doreste sa realizeze acumularea de apa Tismana Aval II, precum si alimentarea cu apa a mai multor localitati din judetul Gorj si a municipiului Craiova. Un prim pas in acest sens a fost semnarea unui protocol intre Consiliile Judetene Dolj si Gorj si Primaria Craiova, pe de o parte, si conducerea firmei SUPERLIT BORU VE LEHVA SANAYI din Turcia, pe de alta parte. Societatea din Turcia se bazeaza si pe o finantare din Danemarca a proiectului de alimentare cu apa, dar si pe obtinerea in colaborare cu semnatarii protocolului a unui credit pe termen mediu si lung, cu o garantie din partea Guvernului Romaniei. Dupa primele estimari, costurile totale ale investitiei s-ar cifra la peste 120 de milioane de euro.

Gazeta de Sud este un ziar independent care are ca scop sprijinirea comunităţii oltenilor şi a valorilor acesteia. În cei 24 de ani de existenţă, a devenit cel mai citit cotidian regional din România.
Exit mobile version