12.6 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSaraci, multi, da' nu flaminzi

Saraci, multi, da’ nu flaminzi

Rovinari este unul dintre putinele orase unde cantina sociala nu a fost desfiintata. In fiecare zi, de la prima ora a diminetii si pina la ora 17.30, copiii scolari ai asistatilor sociali fac coada in fata ghiseului in spatele caruia oalele bolborosesc pe plita si bucatareasa imparte cu polonicul mincarurile facute cu economie.

Atita timp cit alocatia de hrana va ramine la suma infima de 37.000 de lei de persoana, bani din care, teoretic, ar trebui pregatite doua feluri de mincare si un desert, meniul de la cantina sociala va ramine neschimbat: o ciorba lunga, de fasole, cartofi, legume, varza calita, cu slabe urme de carne sau un alt fel de mincare la fel de „consistent“ si o eugenie amarita, care sa tina loc de desert. Meniul este fix pentru fiecare zi a saptaminii, astfel incit asistatii sociali sa stie la ce sa se astepte si sa nu se inghesuie in speranta ca de data asta au nimerit ziua cu carne.

Romii sint singurii care strimba din nas

Saracii orasului se multumesc insa si cu atit. Mai mofturosi sint doar romii, care mai fac din cind in cind scandal, reprosind proasta calitate a mincarii, pe care o inghit insa in cele din urma, in lipsa de altceva.

Saracii maninca foarte rar la mesele din cantina. Ca tot saracul roman- flamind, dar prolific, fiecare prefera sa isi ia polonicul cu ciorba si varza in borcan si sa o imparta acasa cu ceilalti trei, patru, cinci copii, doi bunici si un ciine. Asa ca mobilierul cantinei isi gaseste intrebuintare numai cind spatiul este inchiriat pentru o nunta, un botez sau o pomana.

In prezent, la cantina sociala sint inregistrati 126 de abonati, iar cheltuielile lunare se ridica la 140 de milioane de lei. In afara de o burta plina pe zi, saracii orasului se mai aleg si cu ajutorul social care le revine potrivit Legii 416, pentru care primaria mai taie din buget alte 220 de milioane de lei pe luna.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS