22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateStudentii isi continua protestele

Studentii isi continua protestele

Studentii si-au continuat protestele si dupa semnarea protocolului, considerind ca solutiile de compromis acceptate de liderii lor nu acopera plaja de revendicari. Activistii PSD au sustinut ca studentii nu inceteaza protestul la indemnul partidelor politice din opozitie. Studentii olteni nu au iesit in strada. In protocol sint doar generalitati si promisiuni. Cea mai oripilanta fagaduinta a ministerului de resort, care reflecta starea macabra a invatamintului superior romanesc, este „vaccinarea gratuita a studentilor impotriva hepatitei B“.

Reprezentantii Ministerului Educatiei, Cercetarii si Tineretului (MECT) impreuna cu reprezentantii Uniunii Studentilor din Romania (USR), ai Aliantei Nationale a Organizatiilor Studentesti din Romania (ANOSR) si ai Centrului Universitar Iasi au semnat, in urma dialogului purtat pe 29 si 30 octombrie, un protocol prin care au convenit ca, o data cu semnarea acestuia si pe toata durata respectarii lui, toate miscarile revendicative ale studentilor sa inceteze. In pofida unui comunicat oficial, emis de conducerea MECT, unde se arata solutiile de compromis la care au ajuns impreuna cu liderii USR, ASRO si ai Centrului Universitar Iasi, studentii si-au continuat protestul si dupa semnarea protocolului, cu exceptia celor de la USR.

In protocol sint doar generalitati si promisiuni: „va analiza“, „va consulta“, „va aloca“, „va dispune“, „se vor adresa parlamentului“, „va asigura“, „va sustine“, „va urmari“ etc. Nimic la timpul prezent.

Generalitati si bancuri academice

La „capitolul“ promisiuni, in ultimul protocol se consemneaza: „Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului va aloca, esalonat, inclusiv din imprumuturile externe contractate cu BEI, BDCE si BERD, suma de 30 milioane de euro necesara caminelor studentesti, incepind cu trimestru I al anului 2004; MECT va dispune printr-o reglementare ca universitatile sa includa reprezentanti ai studentilor in consiliile de administratie, precum si in comisiile de decizie pentru alocarea resurselor in campusurile universitare, pina la sfirsitul lunii noiembrie 2003; reprezentantii MECT si cei ai studentilor se vor adresa parlamentului pentru ca prin bugetul aprobat sa fie asigurata o finantare corespunzatoare pentru invatamintul superior“. Poate explica ministrul Athanasiu ce inseamna „finantare corespunzatoare pentru invatamintul superior“? Nu. Pentru ca invatamint superior exista in Romania, dar exista si in Marea Britanie, Franta, Germania, Suedia, Venezuela, USA, dar si in tarile din lumea a treia. Cine crede ca prezenta liderilor studentilor in consiliile de administratie va aduce bunastarea studentilor se insala.

„Senzational“: Studentii vor fi vaccinati gratuit impotriva hepatitei B

Iata singurul lucru concret din protocol: „Comisia de invatamint a Camerei Deputatilor a aprobat in unanimitate, in bugetul MECT pe anul 2004, suplimentarea cu 120 de miliarde de lei a alocatiilor destinate subventiei pentru camine, astfel incit subventia unitara sa fie majorata de la 450.000 de lei la 650.000 de lei. Or, in Raportul de tara, la Conferinta europeana a ministrilor educatiei, din 19 septembrie de la Berlin, se spune ca subventia de 650.000 de lei se va acorda pe perioada iernii, ceea ce nu inseamna ca studentilor li s-a facut o concesie care a revolutionat Europa. Orice fraza din protocol are „cintecul“ ei. Insa, ceea ce este de-a dreptul inspaimintator este penultimul punct al protocolului: „Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului si Ministerul Sanatatii vor analiza sustinerea unui program de vaccinare gratuita pentru studenti pentru profilaxia hepatitei B“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS