14.5 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePatru ostatici au fost eliberati de Brigada Antiterorista a SRI

Patru ostatici au fost eliberati de Brigada Antiterorista a SRI

Orsovenii s-au speriat ieri cind au vazut elicoptere, masini de interventie cu girofaruri, trupe speciale antitero, toata desfasurarea de forte oprindu-se pe malul Golfului Cerna. Desanturi de la mare inaltime, negocieri prin portavoce pentru eliberarea a patru ostatici retinuti de teroristi, ambarcatiuni rapide, scafandri inarmati, toate au facut parte dintr-o aplicatie tehnico-tactica pe care a desfasurat-o Brigada Antiterorista a Serviciului Roman de Informatii.

Prima actiune cu care a debutat aplicatia tehnico-tactica a constat in eliberarea unui grup de patru ostatici, retinuti de teroristi in interiorul cabanei Pescarusul, situata pe o insula din Golful Cerna. Echipele specializate ale Serviciului Roman de Informatii (SRI) au incercat mai intii eliberarea ostaticilor pe cale amiabila. Pentru ca nu s-a reusit, s-a apelat la intregul echipament din dotarea fortelor de interventie. O echipa de negociatori a incercat sa-i determine pe teroristi sa renunte si sa elibereze ostaticii. Si-a facut apoi aparitia un elicopter Puma Socat, al carui echipaj s-a prezentat ca fiind o echipa de reporteri ai unui post de televiziune privat. Teroristii au solicitat, la rindul lor, prezenta unei echipe de filmare in zona, prin intermediul careia sa-si prezinte cererile. Au fost trimisi un cameraman si un reporter, care in realitate faceau parte din Brigada Antiterorista a SRI. Intre timp, din elicopter, luptatorii din trupele speciale au inceput coborirea pe fringhii, pina pe terasa cabanei. O echipa de scafandri a asigurat, in paralel, protectia malului, pentru debarcarea de pe salupa a unui alt echipaj de interventie. S-a aruncat apoi cu grenade, pentru asa-zisa explozie de consternare, actiune urmata de un atac in forta, teroristii fiind retinuti, iar ostaticii eliberati. O echipa pirotehnica s-a deplasat imediat la fata locului, pentru a controla zona. Pe toata durata actiunii, s-a folosit armament de ultima generatie, recent intrat in dorarea standard a Brigazii Antiteroriste a Serviciului Roman de Informatii, respectiv pistol Glock si pistol- mitraliera MP 5.

Tragatorii de elita ai SRI si-au pus colegii drept tinte

Eliberarea ostaticilor a fost urmata de un antrenament special, care a constat in trageri in poligon, cu armamentul din dotare. S-au efectuat trageri de precizie si de pregatire psihologica, acestea din urma constind in punerea la tinta a unor luptatori din Brigada Antiterorista. „Exercitiul a facut parte din efortul Serviciului Roman de Informatii de a constientiza populatia asupra pericolului unor atentate teroriste si de a demonstra ca Brigada Antiterorista a SRI este pregatita sa faca fata oricarui tip de provocare. Astfel de exercitii au loc in toate judetele tarii“, a spus Marius Bercaru, purtatorul de cuvint al SRI. Actiuni similare au mai fost organizate de Brigada antiterorista la Tirgu Mures, Craiova si Oradea. „A fost o demonstratie necesara, care arata profesionalismul celor din Brigada Antiterorista. Acesti oameni care-si risca viata sint platiti foarte prost si, nu intimplator, din aceasta institutie au plecat oameni foarte bine pregatiti spre firme particulare“, a spus senatorul mehedintean Ion Sirbulescu, care a urmarit la fata locului aplicatia. Mehedintiul a fost ales printre primele judete pentru prezentarea modului de interventie a Brigazii Antiteroriste, motivatia fiind aceea ca este de frontiera si pe teritorul sau se afla obiective strategice de interes national. In plus, zona geografica a Mehedintiului a permis utilizarea tuturor categoriilor de echipament militar din dotarea SRI.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS