17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateTaxele pe porc - mai mari decit valoarea lui

Taxele pe porc – mai mari decit valoarea lui

Producatorii de carne se plingeau recent ca abatoarele autorizate nu mai au porci de taiat. Ei aduceau in discutie faptul ca samsarii de porci achizitioneaza animalele direct de la domiciliul taranilor, la un pret mic, si le revind abatoarelor clandestine la preturi mult mai mari. Astfel apare pe piata carne de porc al carei pret nu reflecta efortul producatorului si al procesatorului pentru ca acesta include si valoarea speculei pe care o incaseaza samsarul. Taranii care cresc porcii nu au unde sa gaseasca intelegere si, pentru a-si comercializa animalele in tirg, platesc saptaminal sute de mii de lei, bani pe care nu-i mai recupereaza niciodata.

Majoritatea oamenilor care venisera ieri in tirgul de saptamina al Craiovei voiau sa se informeze in legatura cu ultimele preturi. Sute de porci fusesera scosi la vinzare, stapinii fiind dispusi sa lase din pret mult peste asteptari. Un purcel intarcat, de sase saptamini, era oferit la vinzare cu 250.000 de lei. Cine avea stofa de negociator putea cumpara doi cu 400.000 de lei. Un purcel de doua luni si jumatate costa 900.000 de lei pentru cine intreba. Pentru porcul de 200 de kilograme, stapinii cereau sapte milioane, dar il dadeau cu 6,5 milioane, numai sa nu se intoarca acasa cu el.

Romii misunau, asteptind spartul tirgului, in speranta vreunui chilipir. Taranii, unii veniti de departe la Craiova, in speranta ca aici sint cumparatori cu bani multi, tremurau resemnati in carute, uitindu-se lung la baniciorul de porumb, care costa peste 120.000 de lei.

„Li se pare scump cind ceri citeva milioane pe porc, dar nimeni nu socoteste cite banicioare de porumb a mincat ca sa se faca de 150.000 de kilograme. Daca le inmultesti cu pretul baniciorului, noi vindem oricum in pierdere. Ce sa facem daca doar asa stim sa ne cistigam bucata de piine?“, spunea o batrina care-si astepta barbatul ce tinea doi grostei de funie mai in centrul tirgului.

O capra – cit o pereche de pantofi mai ieftini

Marcela Raducanu, din Cruset-Gorj, venise la tirg cu trei porci de180 kg si nu vinduse nici unul. „Eu m-am mutat cu barbatul meu la tara, ca am crezut ca, daca ne apucam de agricultura, o sa ne fie mai bine decit la oras. De unde? Am crescut sapte porci pe care vrem sa-i vindem si nu putem. Cerem cite sapte milioane pe fiecare, dar mai lasam la pret, ca nu sintem la magazin. De fiecare data cind vin la tirg, trebuie sa-i cer doctorului veterinar certificat de sanatate pentru animale si sa platesc la primarie pentru certificatul de proprietar al porcului. Astea toate m-au costat 200.000 de lei. Ca sa bag porcii in tirg, am platit 350.000 de lei. Deci am dat 550.000 de lei azi si, daca nu vind nimic, peste doua saptamini iar mai dau tot atita ca sa pot sa-i scot la vinzare. Mie cine imi mai da banii astia inapoi? Daca vin de patru ori la tirg inseamna ca la final eu dau un porc pe gratis, ca atit ma costa toate taxele“, zice femeia suparata.

Constantin Riza, din Plesoi, a platit si el 100.000 de lei pentru porcul pe care vrea sa-l vinda in tirg, dar omul nu mai are puterea nici sa se revolte. „Si daca spunem, cui ii pasa de noi?“

La marginea tarcului de porci, un barbat bodoganea trei capre ce nu voiau nicicum sa merga dupa el. „Fire-ati ale… Parca ati fi magari, asa sinteti de timpite! Ma dusai cu patronul in tirg sa luam niste tabla si el isi lua capre. Dadu 800.000 de lei pe una si mi le dadu mie sa le scot la poarta tirgului, da’ sint ale dracu’ sa mearga? Domne, parca e bolnav de capre, ca mai are o suta acasa si nu stiu ce dracu’ face cu atitea. Imi scoasera sufletu’ nenorocitele. Timpite capre, ca-mi vine sa le dracui cu cine le lua!“. Tragind de sfoara pe care-o legase de coarne, salariatul necajit incerca sa plimbe caprele prin fata tirgului, ca sa poata fi reperat usor de patron.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS