9.5 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePrograma scolara ar trebui modificata

Programa scolara ar trebui modificata

Un elev trebuie sa stea in banca, din clasa a V-a pina la sfirsitul liceului, pina la sapte ore pe zi. Alte cinci ore sint necesare pentru pregatirea temelor pentru a doua zi, adica aproape 12 ore cu burta pe carte. Parintii elevilor severineni spun ca un astfel de program este prea obositor. Profesorii le dau dreptate, insa orarul nu poate fi schimbat de vreme ce depinde de programa elaborata de Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului.

La ora 8.00, in majoritatea unitatilor de invatamint din Drobeta Turnu Severin suna clopotelul. Un elev de gimnaziu sau de liceu nu ajunge acasa mai devreme de ora 14.00, deci, cinci zile pe saptamina, petrece la cursuri sapte si chiar opt ore pe zi.

„E foarte greu, mai ales daca vrei sa iei note bune. Cind ajung acasa, am timp sa maninc si nu pot sa intirzii foarte mult, pentru ca trebuie sa ma apuc de teme. Avem mult de lucru, iar duminica este cel mai rau, ca trebuie sa ne pregatim pentru o noua saptamina. Parca am fi la facultate, atit de multe avem de invatat. Ajungem acasa pe la trei dupa-amiaza, ca avem si cite sapte-opt ore pe zi. Mie imi trebuie cel putin o ora ca sa ma odihnesc“, a spus Daniel Carapencea, elev la Scoala generala „Dimitrie Grecescu“ din Drobeta Turnu Severin.

„Sigur ca aud elevi plingindu-se ca au stat si pina la ora 1.00 noaptea sa invete. Este obositor, si asta se simte si la ore, insa nu ai ce sa faci. Acesta este programul. Daca vrei sa obtii performante, trebuie depus efort“, a spus un profesor de la aceeasi unitate scolara.

„Ar trebui sa se modifice si orarul, dar si obiectele de invatamint“

Profesorii recunosc si ei ca programa scolara este extrem de incarcata, iar in ceea ce priveste invatamintul liceal sau pe cel de la scolile de arte si meserii este nefolositoare. „Ar trebui sa se modifice si orarul, dar si obiectele de invatamint, in special la scolile de arte si meserii, sa vedem ce este necesar si ce nu. Ar fi importante si obiecte care sa fie folositoare mai tirziu, cum sint managementul sau marketingul. Nu putem avea pretentia, in cazul unui absolvent, sa stie sa deschida o afacere daca nu il si invatam cum sa o faca“, a spus profesorul Mihai Dima. O alta nemultumire a profesorilor si a elevilor severineni, care doresc cu adevarat sa obtina performanta, este aceea ca ponderea anumitor materii necesare este foarte redusa si nu se face absolut nici o diferentiere intre studiile pe care vor sa le urmeze absolventii dupa ce termina 12 clase.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS