17.6 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMesterii populari vor sta doua zile in Piata Mihai Viteazu

Mesterii populari vor sta doua zile in Piata Mihai Viteazu

Mesterii populari din intreaga tara se reunesc din nou, la inceput de toamna, in Banie, cu prilejul Zilelor Craiovei. Ieri, organizatorii au declarat deschis Tirgul Mesterilor Populari, care se desfasoara in Piata Mihai Viteazu.

Obisnuiti sa cutreiere tara in lung si-n lat, indiferent de vreme, chiar daca organizatorii nu au luat in calcul ploaia si nu au facut adaposturi pentru participanti, mesterii populari au avut in dotare inclusiv corturi.

„La Bran ne ninge aproape in fiecare an cind mergem la Ziua Dovleacului, pe 30 octombrie.

Asa ca sintem obisnuiti si cu bine, si cu rau“, spune optimist Constantin Vladescu, mester popular din Cimpulung Muscel.

Altii, care nu avut „corturi la purtatori“, fie si-au expus marfa sub cerul liber, fie s-au inghesuit in corturile aduse de oragnizatori pe ultima suta de metri, cind au vazut ca ploaia se incapatineaza sa nu se opreasca.

La a 26 -a editie a Tirgului Mesterilor Populari sint prezenti peste 70 de mesteri: olari, cioplitori in lemn, impletitori in papura si nuiele, fauritori de instrumente muzicale si de masti populare.

Atractia tirgului a fost Avram Onu, din Pitesti, judetul Arges, un mester renumit pentru turta dulce traditionala. Mesterul este la prima sa participare in Banie. „De mai bine de o suta de ani, la noi in familie se fabrica turta dulce dupa aceeasi reteta. Si acum are mare succes si toata lumea care trece pe linga taraba mea se opreste si cumpara“, spune cu mindrie Avram Onu.

Tirgul va fi deschis publicului in perioada 24 – 26 octombrie, iar cele mai frumoase exponate vor fi premiate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS