10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateConstruirea podului peste Dunare va incepe in primavara anului viitor

Construirea podului peste Dunare va incepe in primavara anului viitor

Podul peste Dunare de la Calafat este „pe teava“, dupa cum, plastic, s-a exprimat primarul municipiului, Petre Traistaru. In cursul saptaminii trecute a fost semnat un protocol la nivelul partii romane din comisia mixta romano-bulgara ce coordoneaza construirea viitorului pod. Prin acest protocol a fost aleasa varianta constructiva a pilonilor de sustinere, anume aceea a stilpilor din beton armat. De asemenea, s-a stabilit ca, pentru inceput, podul va dispune de o linie dubla de cale ferata si de o sosea cu cite o singura banda pe sens, dar constructia va fi astfel conceputa incit sa permita largirea podului, in asa fel incit soseaua sa poata ajunge la cite doua benzi pe fiecare sens de mers.

Infrastructura de pe malul sting al Dunarii – suportata integral de partea romana – va costa circa 50.000 de euro, urmind sa includa o benzinarie si un punct vamal pentru mijloacele de transport auto, vama pentru transportul feroviar facindu-se pe malul bulgaresc. Suma necesara pentru podul propriu-zis, exclusiv infrastructurile de pe cele doua maluri, se ridica la aproximativ 200 de milioane de euro, fondurile urmind a fi asigurate Bulgariei de catre Uniunea Europeana.

Construirea podului peste Dunare ar trebui sa inceapa in primavara anului viitor, astfel incit in 2007 – anul in care atit Romania cit si Bulgaria spera sa adere la Uniunea Europeana – sa poata fi dat in folosinta.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS