6.7 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateGorjul are tot mai multe persoane cu handicap

Gorjul are tot mai multe persoane cu handicap

Din cei 4.400 de gorjeni cu diferite handicapuri, exceptind nevazatorii si persoanele institutionalizate, 700 au primit certificat pentru diferite grade de handicap, in primele noua luni ale acestui an. Lunar, la comisiile de specialitate pentru acordarea gradului de handicap se prezinta zeci de persoane.

Persoane care sufera de boli rare

Datele detinute de Directia Judeteana de Asistenta Sociala Gorj arata ca mai mult de jumatate dintre persoanele cu handicap aflate in evidenta sufera de afectiuni mintale si neuropsihice. Bolile de aceasta natura au afectat 2.000 de gorjeni, dintre care 525 sint copii, cu diferite grade de handicap.

25 de persoane cu handicap inregistrate au afectiuni rare. Printre acestea se numara sapte bolnavi de SIDA, care, prin lege, primesc ajutor financiar pentru suplimentarea hranei. „Ceilalti bolnavi sufera de diferite afectiuni rare, printre care boli ale singelui, cum ar fi hemofilia, si boli digestive sau locomotorii. Numai bolnavii cu HIV au insa dreptul la supliment pentru hrana. Tratamentele nu le primesc de la noi, ci prin programele Casei de Asigurari de Sanatate“, a spus Tiberiu Tataru, directorul Directiei de Asistenta Sociala Gorj. In judet, mai sint inregistrati aproape 1.500 de nevazatori, care sint inscrisi intr-o asociatie proprie, de unde primesc ajutorul special, in functie de gradul de handicap.

Nici un loc de munca pentru gorjenii cu handicap

Acordarea de alocatii, indemnizatii speciale, ajutoare pentru plata transportului, a energiei si a telefoanelor pentru persoanele cu handicap totalizeaza zeci de miliarde de lei. De la inceputul anului, in Gorj au fost acordate ajutoare speciale de aproximativ 18 miliarde de lei, reprezentind venitul lunar al acestor bolnavi. O persoana cu handicap este nevoita sa traiasca din 1.250.000 de lei pe luna, valoarea maxima a acestui ajutor. Sansele de a-si gasi un loc de munca sint aproape inexistente. La ultimul tirg de forta de munca, nici un gorjean cu handicap fizic sau psihic nu si-a gasit de lucru. „Patronii nu vor sa angajeze aceste persoane, dar nici cei care au un anumit handicap nu sint tentati sa-si caute un loc de munca. In situatia lor pot obtine cel mult salariul minim, adica doua milioane de lei, cu citeva sute de mii in plus fata de ajutorul pe care l-ar primi daca ar sta acasa si pe care-l pierd daca se angajeaza“, a mai spus directorul Directiei de Asistenta Sociala. In Gorj, mai sint inregistrati aproape 1.400 de asistenti personali ai persoanelor cu handicap sever, pentru plata carora se cheltuiesc anual 60 de miliarde de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS