10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateUn craiovean vinde cu cinci milioane metrul de gaz

Un craiovean vinde cu cinci milioane metrul de gaz

Afacerea lui Stan: taxa pe o teava lunga de 150 de metri

Un cetatean din Craiova percepe vecinilor taxa pe gaze. Pentru ca a fost initiatorul proiectului de bransare la magistrala, Cristinel Stan este considerat legal proprietar de conducta, ceea ce il indreptateste sa le ceara vecinilor, bransati ulterior, o cota parte din suma pe care a investit-o el initial. Numai ca olteanul Stan a reusit sa scoata pe teava de gaze o caruta de bani: el le cere in continuare zeci de milioane vecinilor care vor sa se racordeze la conducta, desi cheltuielile lui au fost acoperite de mult.

Juma’, juma’ cu Licurici

Cristinel Stan a primit aprobare pentru extinderea conductei de gaze pe Aleea George Enescu, in 1997. Cum atunci nici un proprietar de pe strada nu a dorit sa-si faca bransament, Cristinel Stan a hotarit sa suporte el toate cheltuielile – vreo 25 de milioane, dupa propria declaratie – fiind incluse aici aprobari peste aprobari, memorii tehnice, plus lucrarile de extindere, Stan devenind astfel proprietar legal al conductei. Cu jumatate din bani a fost sustinut de D. Licurici, vecinul cel mai apropiat si primul care s-a racordat la conducta lui Stan.

La putina vreme, un alt cetatean, C. T., vecin cu Stan, a dorit sa se branseze la conducta principala. Cum nu putea sa se branseze decit cu acordul proprietarului, omul a cerut voie. I s-a dat in schimbul sumei de 15.800.000 de lei, pe care a platit-o fara prea multa tocmeala, banii respectivi constituind cota parte din valoarea conductei.

Citeva luni mai tirziu, un alt vecin, al treilea, Veliscu pe nume, a dorit si el bransament. Acord a luat tot de la Stan si tot pentru 16 milioane. Pentru ca, a socotit Stan, sumele achitate de ultimii doi depaseau suma investita inititial, proprietarul si-a rupt de la gura zece milioane si le-a impartit frateste celor doi. Situatia era destul de clara: fiecare isi platise, pe de o parte, accesul la conducta lui Stan si, pe de alta parte, bransamentul si contorul. Pina cind au aparut, rind pe rind, ceilalti vecini.

Creste dolarul, creste si „taxa Stan“

Taxa pe care le-a cerut-o Stan proprietarul nu a mai fost de 16 milioane, ci de… 20. „Inflatia!“, a fost explicatia lui Stan, a carui afacere se poate masura cu ochiul liber: de la teava lui, pe fiecare vecin il costa 20 de milioane trei-patru metri de racordaj pina la contor! Spiritele s-au precipitat in asa fel incit s-a ajuns chiar la injurii si acte de violenta. Pina saptamina trecuta, cind ultimul vecin, Nelu Mihalcea, a apelat la fortele de ordine pentru a-si putea duce la bun sfirsit lucrarile de bransare la conducta de gaze. De simbata dimineata, asistat de politisti si jandarmi, Mihalcea si-a bagat gaze in casa, fara sa mai plateasca tribut lui Stan, suma care fusese oricum achitata de bransarile anterioare.

In urma acestei actiuni, „organizate de sefii cei mari“, cum spune Stan, proprietarul se simte obligat sa ceara sa i se faca dreptate: conducta e a lui, deci toti trebuie sa-i ceara acordul si sa achite. Cit, le spune el cum e cu inflatia.

Jandarmi la gura tevii

Ceea ce a omis Stan sa le spuna vecinilor este ca respectiva conducta de gaze, cu lungimea de 150 de metri, al carei proprietar legal este, nu a costat 25 de milioane, ci 15.308.907 lei, adica mai putin chiar decit a achitat un singur cetatean cind s-a racordat. Iar acest lucru il poate dovedi directorul DISTRIGAZ, Petre Ciocanescu.

„In dosarul pe care Cristinel Stan il are la noi exista o factura a tuturor cheltuielilor, DE NUMAI 15 milioane. Desi, potrivit legii, Stan este proprietarul conductei, el cere prea mult vecinilor pentru racordare. Se poate calcula facind o comparatie dupa chitantele de mina ale cetatenilor, pe care, de asemenea, le avem“, spune Petre Ciocanescu.

Stan a inapoiat, fireste, cele zece milioane, insa i-au mai ramas citeva, care, cu inflatia, au prins binisor. Unde mai pui ca vecinii nu se terminasera, inflatia crestea, proprietar era tot el, asa ca banii aveau sa curga girla la fiecare noua bransare.

„Conducta e a mea! Cer ce mi se cuvine. Cum sa-i las sa ia gaze fara sa plateasca? Li se pare mult pentru ca eu pun si inflatia la socoteala“, marturiseste cu usurinta Stan tacticile sale de afacerist. Nu a luat insa in calcul ca un vecin mai istet ar putea prinde smecheria. Asa s-a si intimplat. Mihalcea a refuzat sa-i plateasca vreun ban, pe motiv ca sora lui, C.T. – care achitase 16 milioane -, platise si pentru el. Stan s-a considerat nedreptatit, a oprit lucratorii de la Distrigaz si chiar a avut citeva iesiri violente, in urma carora a primit o amenda de zece milioane pentru tulburarea linistii si ordinii publice. Simbata, 11 octombrie, Mihalcea s-a racordat la conducta de gaze, fara sa mai plateasca cinci milioane de lei pe metrul de gaz, asa cum vine socoteala. Cu sprijinul conducerii DISTRGAZ si cu asistenta politistilor si a jandarmilor, lucratorii au sapat santul si au intepat conducta care parcurge Aleea George Enescu. Gratis. Afacerea lui Stan a fost deci suspendata. Deocamdata, pina va gasi alti naivi care sa se lege la teava lui.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS