10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMuncitorii de la PRESUT Matasari au intrat in greva generala

Muncitorii de la PRESUT Matasari au intrat in greva generala

• Cei 160 de angajati ai PRESUT au de incasat salarii restante de aproape doua miliarde de lei • Cei doi lideri
de sindicat au declarat ca au fost amenintati ca vor fi dati afara • Directorul PRESUT, Danut Nistor, a spus ca vinovata pentru neplata salariilor restante este Compania Nationala a Lignitului Oltenia, care nu a virat banii in contul serviciilor prestate de intreprindere pentru EMC Jilt

Peste 100 de angajati ai SC PRESUT Matasari, societate componenta a Grupului de firme SARTEX, au intrat ieri in greva generala, protestind in curtea intreprinderii pentru ca nu si-au primit salariile pe lunile august si septembrie.

Majoritatea din cei care au refuzat sa intre in schimbul I au spus ca nu mai au cu ce sa isi intretina familiile, banii de la PRESUT fiind singura lor sursa de venit. Din aceasta cauza, foarte multi dintre muncitori nu au mai avut cu ce sa-si achite facturile la telefon sau curent, ELECTRICA trecind la debransari. Unul dintre grevisti a declarat ca nu a avut cu ce sa cumpere luminari pentru inmormintarea fiului sau, fiind nevoit sa se imprumute. Altii au spus ca in pauzele de masa se ascund dupa utilaje, de rusine sa nu fie vazuti de colegi ca nu au ce sa manince.

Gheorghe Ungureanu, presedintele Sindicatului Prestatorilor de Servicii al SC PRESUT SA, a spus ca a fost ieri amenintat de unul dintre patroni ca va fi dat afara, daca greva nu va lua sfirsit:

„Acum ceva timp, la noi s-a intimplat un lucru cel putin ciudat. A mai fost infiintata o societate cu numele de SARTEX, iar o parte din muncitorii care erau la PRESUT au fost obligati sa plece, pentru a fi angajati la SARTEX. De fapt, activitatea si-o desfasoara exact in acelasi loc. Societatile au acelasi patron, Doru Haiduc, din Hunedoara. Nu achita asigurarile la sanatate, oamenii nu pot merge la spital, nu au somaj. Eu nu stiu ce au facut ei cu utilajele, aici e zona defavorizata. A venit si Garda Financiara, dar a plecat asa cum a venit. Oamenii nu mai au ce sa manince si nu mai pot sa munceasca de foame. Ne ameninta ca ne dau afara. Sa ne plateasca salariile si sa achite datoriile la stat. Sa achite concediile medicale“.

Datorii de zeci de miliarde de lei

Valoarea salariilor restante pe care le au de incasat grevistii este de aproximativ doua miliarde de lei, iar in casieria PRESUT erau ieri numai 160 de milioane de lei. Directorul PRESUT Matasari, Danut Nistor, a precizat ca vina pentru situatia in care s-a ajuns o poarta Compania Nationala a Lignitului Oltenia (CNLO), care nu a virat banii datorati PRESUT, care are ca principal obiect de activitate prestari servicii cu utilaj terasier pentru EMC Jilt.

„Acum ceva timp, PRESUT a devenit SARTEX, care s-a transformat in SARTEX Universal, societate care a cistigat licitatiile la EMC Jilt. O parte din contracte au fost achitate cu ordine de compensare, iar o parte – cu bani, folositi numai pentru salarii. Am vorbit cu conducerea CNLO si mi-a promis ca o sa ne vireze banii: cam 1,2 miliarde de lei. CNLO este vinovata“, a afirmat directorul Nistor.

Situatia in care este intreprinderea este insa mult mai complicata, dupa cum au spus cei doi lideri de sindicat ai angajatilor de la PRESUT. In prezent, societatea are datorii la diverse bugete, intre care si cel de stat, de aproximativ 50 de miliarde de lei. Mai mult decit atit, directorul Nistor a precizat ca Directia Generala a Finantelor Publice Gorj a pus sechestru pe sediul administrativ in urma cu un an. Vasile Purdescu, liderul celui de-al doilea sindicat de la PRESUT, a afirmat ca actualul contract colectiv de munca a fost negociat de patronat fara liderii de sindicat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS