16.2 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCaracalul, la un pas de Cartea Recordurilor

Caracalul, la un pas de Cartea Recordurilor

Tentativa lui Vasile Florescu din Caracal de a deveni primul oltean care a intrat in Cartea Recordurilor se apropie cu pasi repezi de final. La un an de la data cind am publicat un material despre acest caz, caracaleanul de 53 de ani este foarte aproape de a-si vedea visul cu ochii: acela de a fi primul om din lume care cinta simultan la mai multe instrumente! In prezent, exista un singur record in domeniu, care este insa departe de ceea ce incearca Vasile sa realizeze, recordul in cauza mentionind un strain care a cintat acum citiva ani mai multe sute de ore, dar la un singur instrument.

Contabilul… muzician

Vasile Florescu este singurul dintre cei sase copii ai familiei care a mostenit pasiunea pentru muzica de la tatal sau. In paralel cu Facultatea de stiinte economice, acesta a absolvit Scoala Populara din Slatina. Vasile i-a uimit de-a lungul anilor pe cei cunoscuti si pe cei mai putin cunoscuti cind, cu diverse ocazii, interpreta doine, balade si alte cintece, la tot felul de instrumente: chitara, acordeon, nai, fluier etc.

Caracaleanul a cintat chiar si peste hotare. Succesul cel mai mare l-a inregistrat in Franta, unde oamenii se opreau pe strada sa-l asculte pe strainul care cinta simultan la o gramada de instrumente. Nu se stie cum ar fi evoluat lucrurile daca un reporter de la Canal France 2, dupa ce a facut un material cu el, nu i-ar fi sugerat o idee.

„Mi-a spus ca talentul meu ma face demn de celebra Guinness World Records Book (Cartea Recordurilor – n.r.) si ca ar fi bine sa incerc. Atit mi-a trebuit, ca nu am mai putut sa ma gindesc la altceva!“, a spus Vasile Florescu.

De doi ani, el incearca sa indeplineasca toate conditiile pentru a se putea numara printre putinele persoane din lume care au reusit sa intre in selectul „club“ numit Cartea Recordurilor. Din pacate, problema banilor este valabila si in cazul sau, desi 10-12 milioane de lei reprezinta un mizilic pentru unii romani (Vasile Florescu ii roaga pe cei care il pot ajuta sa rezolve mai repede aceasta problema sa-l contacteze la tel. 0249/519.076).

Sapte instrumente… si nu numai!

Instrumentele la care Vasile Florescu intentioneaza sa cinte simultan pentru a accede in Cartea Recordurilor sint: nai, chitara, tamburina (montata… la talpa unui picior), toba mare, bratara Grailot si maracas (instrument de origine africana). Deocamdata sint sapte, dar este foarte posibil ca numarul lor sa creasca.

„Lucrez la inca un instrument care e aproape terminat. Mai am ceva in plan, dar nu stiu daca o sa termin la timp“, spune Vasile.

Repertoriul sau este variat. „Stiu sa cint peste o suta de balade, doine, cintece de petrecere, dar si cintece de origine sud-americana, franceza etc. la oricare din instrumentele mele. Multe dintre instrumente si din cintece le-am facut chiar eu. Repertoriul meu este nu doar instrumental, dar si vocal. Si aici ma descurc destul de bine“, spune cu mindrie caracaleanul.

Desi stie sa cinte si la saxofon si ocarina, aceste instrumente se pare ca nu le va folosi in tentativa sa de a intra in Cartea Recordurilor. Pregatirea pentru marele eveniment a fost desigur o munca de Sisif. Paradoxal, vecinii sai nu s-au plins niciodata de „galagia“ din sufrageria apartamentului sau cu doua camere din Caracal.

Ultimele pregatiri

„In perioada urmatoare voi participa la Festivalul baladelor si doinelor de la Draganesti. O sa-mi iau cu mine doar citeva instrumente, indeajuns ca sa ii uimesc pe spectatori. Dupa aceea voi cinta aici, in oras, intr-o sala pe care primaria sper sa mi-o puna la dispozitie, cum mi-a promis. Sper sa reusesc sa rezolv problema banilor si sa intocmesc documentatia pentru Cartea Recordurilor, care trebuie sa ajunga la Londra. Raspunsul il voi primi repede si apoi… imi voi sustine <<cauza>>“, mai spune Vasile Florescu.

Tentativa lui Vasile Florescu are toate sansele sa reuseasca. In prezent, la categoria muzica sint inscrise circa 50 de recorduri. Nici unul nu mentioneaza insa o persoana care sa poata cinta la mai multe instrumente simultan…

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS