12 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSpitalul de Urgenta Craiova traieste din mila furnizorilor

Spitalul de Urgenta Craiova traieste din mila furnizorilor

Bolnavii internati sufera de foame, cu toate ca alocatia de hrana stabilita de Ministerul Sanatatii a crescut in acest an cu aproape 10%

O zeama lunga pe post de ciorba, orez fiert fara alte adaosuri alimentare in loc de pilaf si un lichid vag colorat, pentru care termenul de ceai este mult prea pretentios, reprezinta cam tot ce primesc de mincare bolnavii din Spitalul de Urgenta la micul dejun, prinz si cina. Cu exceptia, bineinteles, a zilelor de vizita (marti, joi si duminica), atunci cind, pe linga garnitura de legume fierte, li se serveste si cite o bucatica minuscula de carne. Mai norocosi se pot considera bolnavii care tin regim, pentru ca ei beneficiaza de un bonus alimentar de aproximativ 10.000 de lei (in conditiile in care alocatia de hrana pentru un bolnav obisnuit este de 20.000 de lei).

Pentru pacientii instariti nu este o problema, acestia, destul de putini la numar, se descurca foarte bine cu mincarea adusa de acasa. „Sint diabetic si nu pot sa maninc orice, asa ca imi aduce sotia mincare“, a spus Marin Tudosie, un bolnav internat in Clinica de neurochirurgie din cauza unei discopatii.

Colegul de camera al lui Tudosie este chiar primarul comunei doljene Birca. Internat la neurochirurgie din cauza unor dureri de sale, primarul era in postanestezie dupa o interventie chirurgicala si nu avea chef de comentarii, iar de mincare nici atit.

Majoritatea bolnavilor internati sint oameni amariti sau din alte judete, care trebuie sa fie multumiti cu mincarea din spital, oricit de neindestulatoare si neapetisanta ar fi ea.

„Ce sa fac, sa mor de foame? Ii mai dreg gustul cu putina sare si o maninc asa. De masa de dimineata ma lipsesc. E ca si cum nu ar mai fi. Ti se da un ceai care n-are nici un gust, pentru ca nici macar zahar nu pun in el“, se plingea Ilie Ghita, un gorjean internat la ortopedie in urma unui accident rutier.

Banii, vesnica problema

Conducerea Spitalului de Urgenta Craiova recunoaste ca, din punct de vedere calitativ, hrana bolnavilor lasa de dorit, dar pe termen scurt nu exista remediu, banii sint prea putini, neputind acoperi decit jumatate din necesarul de alimente.

„Pentru a putea asigura o alimentatie corespunzatoare, ar trebui alocate in medie 40.000 de lei pe zi pentru fiecare bolnav, iar noi nu putem cheltui decit intre 20.000 si 30.000 de lei. Nu avem incotro. Trebuie sa ne incadram in bugetul repartizat ca sa nu ni se impute de catre CAS Dolj cheltuielile in plus. In mod straniu, acest buget ne-a fost repartizat fara sa se tina cont de faptul ca alocatia de hrana stabilita de Ministerul Sanatatii pentru acest an se ridica la 46.000 de lei, cu aproape 10% mai mare decit anul trecut“, a declarat Mihai Coman, directorul economic al Spitalului de Urgenta Craiova.

Cu toate acestea, institutia sanitara a acumulat pina in prezent datorii de peste 2,5 miliarde de lei la furnizorii de alimente.

„Partenerii nostri contractuali au inteles situatia si continua sa ne livreze alimente, desi nu au nici o obligatie fata de noi. Este trist ca s-a ajuns in aceasta situatie, insa trebuie sa spunem lucrurilor pe nume: cel mai mare spital din Oltenia a ajuns sa traiasca de pe o zi pe alta prin ingaduinta furnizorilor“, a mai spus Mihai Coman.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS