17 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAngajatii de la Ambulanta Mehedinti au cerut demisia directorului CJAS

Angajatii de la Ambulanta Mehedinti au cerut demisia directorului CJAS

• Daca nu se va gasi o cale de rezolvare a conflictului, din 20 octombrie va fi declansata greva generala • Angajatii de la ambulanta nu si-au luat salariile pentru ca nu s-au alocat 200 de milioane de lei • Conducerea CJAS Mehedinti sustine ca finantarea a crescut cu 30 la suta fata de anul trecut

Sindicalistii din cadrul Serviciului Judetean de Ambulanta Mehedinti au cerut ieri-dimineata demisia directorului Casei Judetene de Asigurari de Sanatate (CJAS) Mehedinti, medic Gheorghe Bunciu. Protestul vine dupa declansarea unei greve de avertisment, joia trecuta, timp de doua ore, cind sindicalistii de la Ambulanta Mehedinti au solicitat suplimentarea fondurilor unitatii, pentru acoperirea tuturor cheltuielilor. Reprezentantii CJAS Mehedinti spun insa ca sumele alocate au acoperit cu mult inflatia pe acest an, iar auditul efectuat la Serviciul Judetean de Ambulanta Mehedinti a scos la iveala o serie de nereguli, cu repercusiuni negative in desfasurarea activitatii.

Aproximativ 30 de sindicalisti au pichetat sediul CJAS Mehedinti din cauza subfinantarii si nerespectarii contractului colectiv de munca la nivel de ramura sanitara si de unitate. Mai mult, ei au amenintat cu greva generala, care va fi declansata pe 20 octombrie, incepind cu ora 7.00, in cazul in care situatia nu va fi solutionata.

Principalele revendicari, potrivit liderului Sindicatului Ambulanta, Marius Marosi, vizeaza acordarea drepturilor salariale, inclusiv a sporurilor, potrivit contractului incheiat la nivel de ramura sanitara, acordarea tichetelor de masa si a premiilor de doi la suta, renegocierea sumelor pentru serviciile prestate de ambulanta, din sistemul asigurarilor sociale de sanatate.

„Soferii cumpara piese si combustibil cu bani din propriile buzunare. Sint masini care au ajuns intr-o stare jalnica, nu mai au cauciucuri si punem in pericol viata bolnavilor!“, a spus Marius Morosi.

Directoarea Serviciului Judetean de Ambulanta, medic Aurelia Veropaieff, a spus ca serviciile decontate de CJAS Mehedinti ar trebui sa se ridice la aproximativ 2,2 miliarde de lei pe luna, in timp ce finantarea este de doar 1,8-1,9 miliarde de lei, acumulindu-se, pe primele opt luni, o datorie de peste doua miliarde de lei.

„Pe primele noua luni am asigurat aproximativ 19 miliarde de lei!“

Sindicalistii nu au fost primiti de directorul CJAS Mehedinti, care era la cursuri de instruire la Arad, ci de catre directoarea economica, Gheorghita Buretea, care i-a informat pe protestatari ca, fata de anul 2002, se constata o crestere a fondurilor de finantare cu 30 la suta, in timp ce inflatia s-a ridicat la 9 la suta.

„Serviciul Judetean de Ambulanta a revendicat subfinantarea si drepturile salariale, dupa contractul colectiv de munca. A doua problema tine de competenta conducerii serviciului; cit priveste subfinantarea, este un obiectiv nereal, pentru ca pe primele noua luni am asigurat aproximativ 19 miliarde de lei, in timp ce anul trecut am alocat aproximativ 14 miliarde de lei“, a spus Gheorghita Buretea.

Reprezentantii CJAS Mehedinti au solicitat ieri Casei Nationale de Asigurari de Sanatate rectificarea bugetului, cel putin pina la nivelul serviciilor realizate efectiv. Aceasta ar insemna acoperirea a 2,663 miliarde de lei, cit reprezinta serviciile realizate de Ambulanta Mehedinti, pina la 30 septembrie 2003, peste valoarea contractata. Sumele ramase in contract, pentru lunile noiembrie si decembrie, respectiv un miliard si 634.748 de milioane de lei, sint insuficiente.

La audit, doar noua masini au fost declarate cu kilometraj functional

Potrivit medicului Gheorghe Bunciu, in urma auditului efectuat recent la Serviciul Judetean de Ambulanta Mehedinti, s-au constatat mai multe nereguli, printre care nerespectarea clauzei contractuale privind inregistrarea kilometrajului de la bordul masinii, la intrarea si iesirea din tura.

„La incheierea contractului, doar noua masini au fost declarate cu kilometraj functional. Am solicitat recuperarea sumelor acordate, pentru doi salariati, drept sporuri pentru viza de CFP, fara avizul entitatii publice superioare, conform art. 12, alin. 6, din Legea 84/2003“.

Potrivit liderului de sindicat Marius Marosi, CJAS Mehedinti nu a alocat 200 de milioane de lei pentru plata salariilor: „Macar sa ne plateasca munca, nu si datoriile“. Pentru miine este anuntata o sedinta extraordinara a Consiliului de Administratie la CJAS Mehedinti.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS