12.6 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSfinta Parascheva, praznuita la Manastirea Popinzalesti

Sfinta Parascheva, praznuita la Manastirea Popinzalesti

Ca in fiecare an, sute de pelerini din Dolj si Olt au participat la slujba

Sute de credinciosi din localitatile limitrofe au luat ieri-dimineata cu asalt Manastirea Sfintul Calinic Cernicanul din Popinzalesti-Dolj, pentru a asista la praznicul Cuvioasei Parascheva, al carei hram il poarta de mai multi ani lacasul. Zeci de masini au poposit in curtea lacasului, oamenii venind de la Craiova si Corabia pentru a participa la slujba oficiata cu aceasta ocazie de Preasfintia Sa Nicodim Gorjeanul, arhiepiscop la Mitropolia Olteniei, si de Fanurie Chirita, staretul manastirii. Unii veneau aici pentru prima data, pentru altii a devenit traditie ca, o data pe an, sa plece in pelerinaj la Manastirea Popinzalesti.

Doritorii puteau achizitiona suveniruri: cruciulite sfintite din lemn de pe Muntele Athos, ilustrate cu manastirea, iconite, mir, la preturi variind intre 5.000 si 25.000 de lei.

Gospodinele din sat au ajutat calugarii la pregatitul bucatelor

Gospodinele din sat s-au trezit devreme, sa-i ajute pe cei zece monahi la pregatirea bucatelor. Meniul: ciorbita de peste, sarmale de post, varza calita si aperitive, udate cu un paharel de vin sau cu apa minerala si, bineinteles, traditionala coliva, pregatita dupa retetele locale.

„Calugarii au si ei treburile lor in aceasta zi. Trebuie sa aiba grija de animale, sa asiste la slujba, pentru ca este o zi foarte importanta. Ne-am gindit sa le dam o mina de ajutor“, a spus Aurica Vaduva, de 63 de ani, in timp ce taia patrunjelul pentru ciorba.

Femeile stiu ca Sfinta Parascheva este foarte populara pe la noi, pe la romani. Ea „tamaduieste si ajuta la vindecarea bolilor si suferintelor, atit sufletesti, cit si trupesti“.

Slujba s-a incheiat cu o scurta predica, dupa care circa 200 de persoane au gustat din bucatele sfintite, asezate pe mesele din curte.

La Popinzalesti, Sfinta Parascheva este praznuita in fiecare an, dar mai ales din 1992, cind Biserica „Sfintul Nicolae“ din localitate, biserica de mir, cum spun localnicii (fara calugari – n.r.), a fost transformata in manastire, primind in plus hramul Sfintului Calinic Cernicanul, legat intr-un fel sau altul de aceste locuri (dupa cum spun cronicile), si al Cuvioasei Parascheva.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS