5.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Saracia la inventar!

Scumpirile repetate atit la alimente, cit mai ales la utilitati ii ingrozesc pe romanii al caror venit lunar cu greu depaseste un milion si jumatate de lei. Guvernul insa da asigurari ca saracii nu vor sta fara caldura la iarna si ca statul se va implica in achitarea unei parti din factura de la intretinere. Si pentru a demonstra ca nu glumeste, a si emis OG 81/2003, care abroga renumita OG 5 /2002, in care sint prevazute categoriile de persoane care pot beneficia de ajutor de incalzire. Insa, guvernantii nu s-a grabit la fel de mult si pentru publicarea normelor metodologice de aplicare a ordonantei, ceea ce inseamna ca „inventarierea saraciei“ mai are de asteptat.

Primariile au obligatia ca, pina la sfirsitul lunii octombrie, sa „inventarieze saracia“ si sa raporteze datele la guvern. La rindul lor, furnizorii de energie termica in sistem centralizat sau de gaze naturale trebuie sa tipareasca si sa distribuie pina la 15 octombrie formularele necesare obtinerii de catre populatia saraca a ajutoarelor pentru caldura. Termenele sint stipulate foarte clar in actul normativ, OG 81/2003. Numai ca guvernul iar a pus carul inaintea boilor.

Desi pina la jumatatea lunii mai este doar o zi, furnizorii doljeni nu s-au apucat inca de tiparirea formularelor. Si motivul este unul pe cit de simplu, pe atit de hilar: nu au aparut normele metodologice. „Abia dupa ce vom sti foarte clar ce trebuie sa cerem populatiei vom putea sa ne apucam de tiparit formulare. Costurile tiparirii sint suportate de furnizori, adica de noi“, a spus Petre Ciocanescu, directorul DISTRIGAZ SUD, sucursala Craiova.

Si daca furnizorii nu au formulare disponibile, urmeaza un intreg lant de blocaje: asociatiile de proprietari nu isi pot face treaba, primariile nu pot raporta mai departe numarul saracilor din teritoriu, iar guvernul nu stie citi bani urmeaza sa scoata pentru facturile saracilor in iarna 2003 – 2004.

Deocamdata, doar presupuneri

Socoteli estimative si-au facut toti primarii din orasele judetului Dolj. La Calafat, din cei 3.000 de locatari, primarul crede ca peste 2.800 vor primi ajutor de caldura. „Rata somajului este foarte ridicata, iar populatia traieste din ajutoarele date de stat. Alte surse de venituri nu are“, sustine Petre Traistaru, primarul din Calafat.

Pentru beneficiarii ajutorului de caldura din Bailesti, peste 1.200 de familii, Guvernul Romaniei va trebui sa plateasca lunar peste doua miliarde de lei, plus aproape un miliard de lei pentru ajutorul minim garantat. Cel putin asa le-au iesit socotelile celor de la primarie.

Mai putini „saraci“ se pare ca vor fi la Filiasi. „Nu vor fi mai mult de o mie de familii. Daca la ajutorul minim garantat avem in plata 300 de dosare, pentru caldura citi sa se mai inscrie?“, se intreaba Antonie Ciocioc, primarul din Filiasi.

La Craiova este o situatie mai speciala, avind in vedere ca anul trecut au fost returnate statului aproape 50 de miliarde de lei, bani care aveau destinatie clara: „ajutor banesc pentru caldura“.

Antonie Solomon, viceprimarul Craiovei, spune ca nu este obligatoriu ca toti cei 5.800 de beneficiari ai ajutorului minim garantat sa primeasca si ajutor pentru caldura: „Doar 86 de familii indeplineau anul trecut conditiile. Restul fie nu locuiau la bloc, fie erau chiriasii primariei. Din calculele noastre, anul acesta 25.000 de craioveni vor primi ajutor pentru caldura, ceea ce inseamna ca lunar ne trebuie aproximativ 22 de miliarde de lei“.

Ajutorul se da pe cinci sau 12 luni

In iarna 2003 – 2004, beneficiarii pot opta pentru perioada in care vor primi ajutoare: cinci luni sau un an. In functie de venit, persoanele racordate la sistemul centralizat de energie termica si care opteaza pentru perioada de cinci luni vor primi lunar un ajutor banesc cuprins intre 100.000 si 1.650.000 de lei, iar cele care opteaza pentru varianta de un an vor primi lunar intre 100.000 si 690.000 de lei. In cazul incalzirii cu gaze, ajutorul lunar este intre 100.000 si 800.000 de lei. Banii vor fi suportati de la bugetul central. Pentru cei care isi incalzesc locuinta cu lemne sau carbuni a fost stabilit un ajutor lunar fix de 350.000 de lei, si acesta fiind suportat din bugetul local.

Stabilirea dreptului la ajutor se face o singura data pentru toata perioada, beneficiarului revenindu-i obligatia ca la fiecare modificare a venitului sau componentei familiei sa anunte primaria. In caz contrar, va suporta rigorile legii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS