16.4 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePseudogreva in spitalele din Gorj

Pseudogreva in spitalele din Gorj

Aproximativ 1.500 de cadre medicale din Gorj, membre ale SANITAS, au intrerupt ieri lucrul intre orele 9.00 si 11.00. Pe perioada protestului, au fost asigurate urgentele medicale, prin prezenta la lucru a unora dintre angajati, dar oamenii nu vor fi platiti pentru cele doua ore in care nu au lucrat. Pentru ca li s-a spus ca greva ar fi ilegala, liderii SANITAS au declarat ca au intrerupt lucrul pentru o sedinta sindicala.

„Cind am depus dosarul pentru greva, am primit o adresa de la Directia de Munca prin care eram informati ca solicitarile noastre intra in categoria conflictelor de drepturi, iar acestea nu se rezolva prin greva, ci in instanta. Ni s-a sugerat ca, pentru a obtine aceste drepturi, trebuie sa dam directorii de spitale in judecata, dar ei nu au nici o vina in acest caz. Prin urmare, am declarat aceasta intrerupere a lucrului adunare sindicala“, a precizat Valentin Popa, liderul SANITAS Gorj.

Aproximativ 150 de cadre medicale din Spitalul Tirgu Jiu au iesit in curtea unitatii pe perioada protestului pentru a asculta discursurile liderilor sindicali. La ora 11.00, toti angajatii s-au intors la lucru. Activitatea a fost intrerupta si in celelalte spitale din judet, asigurindu-se urgentele medicale.

Protestatarii s-au ales cu promisiuni

Principalele motive pentru care a fost organizat protestul au fost neacordarea celui de-al 13-lea salariu in unele spitale din Gorj si amenintarile cu disponibilizarea pentru 100 de angajati. Dupa zile intregi de negocieri intre liderii de sindicat, conducerile spitalelor si Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate, s-a inaintat un document Ministerului Sanatatii, in care se specifica faptul ca in Gorj nu sint necesare disponibilizari.

„Nu stim ce se va intimpla pina la urma, dar spre sfirsitul anului vor fi probleme cu salariile. Daca nu va veni rectificarea bugetara, nu vor fi suficienti bani pentru plata salariatilor si atunci se va ajunge la disponibilizari. CAS Gorj a promis o suplimentare de buget cu un miliard de lei pe luna pentru plata angajatilor din ambulatoriu. Pina acum, acestia erau platiti din banii Spitalului Judetean“, a mai spus liderul SANITAS. Desi pentru 20 octombrie era programata greva generala, conducerea sindicatului a precizat ca inca nu se stie daca se va apela la aceasta forma de protest.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS