22 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCiuperca de dimensiuni impresionante-gasita la Circea

Ciuperca de dimensiuni impresionante-gasita la Circea

O ciuperca de dimensiuni impresionante a fost descoperita pe cimp de un localnic din Circea, judetul Dolj.

„Eram in cimp, la semanat, cind am gasit-o. Nu mi-am dat seama ce este, iar cind am ajuns aproape si am vazut ca este vorba de o ciuperca, brusc m-a cuprins teama. Are o greutate de peste un kilogram si un diametru de 15- 20 cm“, a declarat Gheorghe Stefan, din Circea. Circulind atitea povesti pe seama ciupercilor otravitoare, lui Gheorghe Stefan nu i-a trecut nici o clipa prin minte sa o duca acasa sotiei, sa o gateasca.

„Buretele urias“ este cunoscut in literatura de specialitate sub denumirea de Lycoperdon giganteus si creste in general prin livezi, gradini, pajisti si pe sol gras. La maturitate, ajunge la un diametru de 30 – 40 de cm si o greutate de citeva kilograme.

Botanistii sustin ca nu este vorba de ceva neobisnuit la ciuperca gasita de localnicul din Circea, dar nici ceva foarte des intilnit.

„De regula, nu ajung la dimensiuni atit de mari deoarece sint culese de localnici. In popor, li se spune bureti si sint comestibili atunci cind au dimensiuni foarte mici“, sustine Mariana Niculescu, asistent universitar la Facultatea de Agronomie din Craiova.

Dupa ce incep sa creasca, buretii nu mai sint buni de consum deoarece au o consistenta atoasa.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS